Viorel Teacă, polițistul-minune din Olt, are o nouă misiune-surpriză. Raed Arafat este implicat!

Viorel Teacă

Polițistul Viorel Teacă, omul care în mai multe rânduri a arătat o față nevăzută a Poliției, plină de umanitate, implicată și altfel în nevoile societății, nu doar profesional, are o nouă misiune, pe lângă sarcinile sale de om al legii: el va preda cursuri de prim ajutor, în mod oficial, tuturor colegilor săi din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt. Astfel, IPJ Olt va fi primul inspectorat de poliție din țară cu angajați MAI care vor ști să intervină în cazuri de urgență medicală. 

Inițiativa îi aparține lui Viorel Teacă, agent șef principal în cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipale Slatina, care este formator de prim ajutor după cursuri absolvite în străinătate, precum și unul dintre voluntarii de nădejde ai Crucii Roșii Olt.

Ideea de a forma polițiști pe linie de prim-ajutor i-a prezentat-o, la început, secretarului de stat Raed Arafat, care l-a primit pe polițistul slătinean, în luna septembrie, în biroul său de la Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI. I-a plăcut inițiativa și i-a promis polițistului că îl va sprijini. A și făcut-o, propunându-i ca, mai întâi el, omul legii, să parcurgă încă un curs de prim-ajutor în ceea ce privește procedurile în cazul situațiilor de urgență pe linie de SMURD.

„Am terminat cursul SMURD la care am fost trimis de DSU. Am fost la curs nu în timpul meu liber, ci pe misiune, mulțumită conducerii Poliției Române și IPJ Olt, drept pentru care le mulțumesc tuturor celor care mi-au oferit această șansă”, a spus Viorel Teacă.

De altfel, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Olt este, în continuare, alături de el, arătându-se deschis la inițiativa lui Viorel Teacă, astfel că cei circa 1000 de polițiști din Olt vor deprinde de la el cunoștințele necesare în acordarea primului ajutor în caz de urgență.

„Polițiștii vor fi pregătiți pentru a acorda primul ajutor victimelor în caz de cutremur, înec, accidente rutiere, electricutări, persoanelor în stop cardio-respirator, în caz de arsuri, în cazul traumatizaților (unde, dacă nu ai cunoștințe nu poti interveni, agravând starea victimei. Colegii mei vor fi pregătiți să acorde primul ajutor de bază, până la venirea ambulanței. Țin să mulțumesc conducerii IPJ Olt pentru întelegere și sprijin”, a declarat Viorel Teacă.

Acesta a mai spus că va începe să predea cursul colegilor cel mai probabil la începutul anului următor. El a ținut să precizeze că, după deprinderea cunoștințelor, acordarea primului ajutor medical nu va deveni o obligație de serviciu pentru polițiști, dar că mizează pe faptul că oamenii legii, o dată ce au cunoștințe de acest gen, nu vor ezita să sară în ajutorul semenilor săi dacă situația o va impune.

Viorel Teacă a devenit foarte cunoscut după ce s-a implicat în câteva cazuri umanitare. În toamna acestui an, el a cumpărat unui copil de etnie rromă o pereche de încălțăminte și un tricou. Cazul nu este singular, pentru că polițistului din Slatina îi place să genereze bucurie în rândul copiilor mai puțin norocoși în viață, oferindu-le daruri cumpărate din banii săi.

De asemenea, aflând întâmplător de cazul unui adolescent din Scornicești, bolnav de cancer la plămâni, s-a implicat total în organizarea unei campanii de strângere de fonduri pentru ca tânărul să poată fi supus unei intervenții chirurgicale la o clinică din Ungaria. Omul legii a reușit să sensibilizeze sute sau poate chiar mii de oameni și, astfel, adolescentul a fost operat cu succes la clinica din străinătate.

Viorel Teacă este și un pasionat voluntar al Crucii Roșii Olt, formator în acordarea primului ajutor medical, după ce absolvit cursuri în străinătate. Visul lui este ca mulți, cât de mulți oameni să deprindă cunoștințele de bază în acest domeniu, astfel încât să știe să salveze o viață atunci când situația o impune.

„Sunt situații când o mică manevră poate salva o viață, după cum sunt cazuri în care oamenii mor cu zile lângă noi, deși, cu minime cunoștințe de prim ajutor, am putea schimba soarta celor aflați în astfel de situații”, a mai spus Viorel Teacă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here