Bâjbâieli de NEIERTAT ale autorităților și în cazul fetei dispărute în aprilie din Caracal/ FOTO

Bâjbâieli și întârzieri de neiertat ale autorităților au avut loc și în cazul fetei dispărute în aprilie din Caracal, Luiza Mihaela Melencu, de 18 ani, din Dioști, județul Dolj.

Fata s-a deplasat la Caracal pentru a ridica o sumă de bani trimisă de părinții săi aflați la muncă în străinătate. Ultima imagine cu tânăra a fost surprinsă de o cameră de luat vederi. Luiza s-ar fi urcat apoi într-o mașină de ocazie pentru a se înapoia acasă, unde nu a ajuns și nu se mai știe nimic de ea.

Potrivit DIICOT, dispariția fetei a fost anunțată la Postul de Poliție Dioști în 15 aprilie, de către bunicul tinerei.

Secția 4 Poliție Rurală Coșoveni a dispus începerea urmăriririi penale sub aspectul infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal abia peste trei zile, la 18 aprilie.

42 de zile au făcut cercetări polițiștii, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, fără nici un rezultat, iar la 30 mai Parchetul local a dispus declinarea dosarului către DIICOT Craiova, în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, având în vedere că bunicul fetei a fost contactat telefonic, de către persoane necunoscute, care i-au comunicat că Luiza nu mai dorește să se întoarcă acasă, fiind pe teritoriul Elveției.

Luiza Mihaela Melencu

Polițiștii aveau însă informații mai vechi legate de cele două convorbiri telefonice, care au avut loc în datele de 15.04.2019 și 19.04.2019, așa că dosarul putea fi preluat de procurorii DIICOT cu mult mai devreme.

„Prin ordonanța din 06.06.2019 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 alin.1 lit. a C.p, raportat la împrejurările cauzei, la modul și mijloacele de săvârșire, la datele personale ale victimei, la locul de unde fuseseră inițiate apeluri telefonice către familia victimei considerându-se că sunt indicii temeinice de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Între timp, au avut loc înfricoșătoarele evenimente în cel de-al doilea caz la Caracal, după ce o altă fată, de 15 ani, a dispărut, caz în care un bărbat de 65 de ani, Gheorghe Dincă, este suspect de trafic de minori și viol. Și acest dosar a fost preluat de DIICOT Craiova.

„Astfel, s-a constatat același modus operandi (răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliștilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniștirea lor sau inducerea unei piste false),precum și împrejurările de timp și de loc”, se mai arată în comunicatul remis de DIICOT.

Alexandra Măceșeanu

Dispariția fetei de 15 ani, Alexandra Măceșanu, a avut loc miercurea trecută, când ea, aflată în Caracal, ar fi urcat într-o mașină de ocazie pentru se înapoia în localitatea de domiciliu, Dobrosloveni. De atunci nu s-a mai știut nimic de ea până a doua zi, când Alexandra a reușit să apeleze de pe un telefon numărul de urgență 112.

Fata a reușit să ceară ajutor de trei ori la numărul de urgență 112, indicându-le polițiștilor indicii despre locul în care era sechestrată. Apelurile disperate ale adolescentei au avut loc joi, dar oamenii legii au ajuns la adresa cu pricina abia în noaptea de joi spre vineri și au pătruns în locuința criminalului abia vineri dimineață, la ora 06.00. Prea târziu să o mai salveze pe Alexandra.

Acum, instituțiile statului dau vina una pe cealaltă. Poliția Română aruncă pisica în curtea STS, Serviciul de Telecomunicații Speciale se apără și spune că a furnizat Poliției detaliile despre zona în care se găsea fata sechestrată. Cert este că judecătorul care a fost solicitat să emită un mandat de percheziție a făcut acest lucru abia vineri dimineață, în jurul orelor 03.00 – 03.30 și că acesta a fost pus în executare de polițiști abia la ora 06.00, potrivit ordinului dat de procurorul de caz. Până atunci, oamenii legii au supravegheat zona.

O dată intrați în locuința criminalului, anchetatorii ar fi descoperit haine ale fetei ucise, bijuterii și mai multe pungi cu resturi umane.

Gheorghe Dincă, suspect

După cercetările la fața locului, criminalul, Gheorghe Dincă, de 65 de ani, divorțat, tată a trei copii, o fată și doi băieți, a fost dus la audieri vineri noapte. El a fost reținut, sâmbătă dimineață, de procurorii DIICOT, pentru 24 de ore. În aceeași zi, suspectul a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunerea de arestare preventivă. Magistrații nu au luat, încă, o decizie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here