Marius Iancu, printre inițiatorii unui proiect de lege care modifică Codul Civil în avantajul fermierilor

Deputatul de PSD de Olt Marius Iancu

Mai exact, proiectul de lege vine în avantajul fermierilor care iau și muncesc în arendă suprafețele agricole și care, în lipsa unei legi a arendei, pot pierde investiții importante atunci când proprietarii de terenuri decid să își vândă suprafețele, legislația actuală dându-le acest drept în baza unei simple notificări către arendaș.

Marius Iancu s-a alăturat parlamentarilor care au decis să pună capăt acestei nedreptăți.

Potrivit noii legi, „durata arendării este de minimum șapte ani și se consideră a fi făcută pentru toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă în anul agricol în care se încheie contractul”.

„Legea arendei este mai importantă decret lege a vânzării terenurilor, Deoarece chiar dacă arendașii au dreptul de preemțiune la ofertele de vânzare depuse de arendator, Nu toți arendași au în permanență putere financiară pentru a investi în terenuri agricole.
Conform legislației în vigoare, proprietarii de teren își pot vinde terenul oricând, Prin ce ai o notificare scrisă arendașului. Dacă nu răspunde ofertei de vânzare pentru că nu îi convine prețul sau nu are disponibilități Bănești, acesta pierde acest teren pe care la avut în arendă, a făcut investiții pe acea suprafață, astfel că i se mai micșorează exploatația agricolă. 
În acest moment nu avem o lege a arendei, pentru că Legea 16/1994 a fost abrogată de Codul Civil care reglementează relația între arendas și   arendator.
(…) Pentru ca fermierii să se dezvolte, să acceseze fonduri europene, credite bancare, respectiv investiții pe termen lung, trebuie să aibă o stabilitate pe termen lung, din punct de vedere al obiectului muncii privind terenul agricol dat în folosință de diverse persoane fizice, societăți comerciale, fonduri de investiții naționale și internaționale.
În acest moment legiuitorul permite arendatorilor în orice moment al anului pună în vânzare terenul și astfel să lase fermierul fără «obiectul muncii»”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Printre inițiatorii acestui proiect se mai numără deputații de Olt Alexandru Stănescu și Dan Ciocan.

Proiectul a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor și a fost înaintat și la Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here