Cum vor funcţiona cabinetele stomatologice după 15 mai. Măsuri drastice pentru pacienţi şi medici

Una dintre măsurile de relaxare anunțate luni de către Klaus Iohannis se referă la redeschiderea cabinetelor stomatologice. Vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România a explicat la Digi24 în ce condiții vor putea funcționa cabinetele, dar și cât de sigure sunt acestea pentru pacienți și medici. 

Vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Norina Forna, susține că se pregătește un pachet de măsuri referitoare la recomandările pe care trebuie să le facă stomatologii.

„Pregătim, la nivel de Colegiu, perioada aceasta de după 15 mai privind chiar lărgirea ariei intervențiilor stomatologice și realizarea unui pachet de măsuri referitoare la recomandările pe care trebuie să le facem, la triajul epidemiologic al pacienților și bineînțeles la protecția acestora și a personalului medical în contextul infecției cu Covid-19. Măsurile privesc echiparea, dotarea, dar și manoperele care pot fi realizate”, a precizat Norina Forna. Pachetul de măsuri urmează să fie aprobat marți și prezentat medicilor stomatologi.

Astfel, pacienții vor fi mai întâi triați și chestionați în legătură cu patologia pe care o au, mai ales cei care vin cu probleme acute.

În prealabil, pacienții vor trebui să-și facă o programare, iar la programare trebuie avut grijă să se realizeze și o distanțare orară a consultațiilor. Obligatoriu, la intrarea în cabinet, pacienților li se va lua temperatura. Sălile de așteptare și circuitul individual al pacientului trebuie bine gestionate. Nu se va mai pune problema prezenței mai multor persoane: o singură persoană, fără însoțitor, cu excepția cazurilor în care este vorba despre un minor sau o persoană cu dizabilități.

În ceea ce privește medicii stomatologi riscul este mare, deoarece fiecare pacient poate fi purtător. Prin urmare, medicul va trebui să aibă echipament adecvat tipului de pacient pe care îl tratează.

Medicul va trebui să aibă un echipament protector, viziera, ochelarii, capelina, botoșeii, combinezonul sunt obligatorii, mai ales în cazul în care pacientul este covid pozitiv. La fel, halatul impermeabil care să protejeze. Toate manoperele trebuie realizate cu multă precauție.

Pacienții care sunt pozitivi, dar asimptomatici vor fi dirijați către serviciile de primiri-urgențe de la spitalele regionale sau ale celor care au servicii specializate pentru astfel de pacienți, a precizat vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here