Laboratorul de genetică moleculară al DSVSA Olt a început să lucreze probele pentru determinarea infecției COVID -19

După ce, în perioada 30 aprilie – 2 mai, rezultatele testelor pentru identificarea COVID-19 efectuate în Laboratorul de genetică moleculară din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt au fost confruntate cu rezultatele unor contraprobe lucrate în laboratorul Institutului „Matei Balș” din București, toate rezultatele fiind identice, laboratorul DSVSA Olt a intrat în activitate continuă de luni, 4 mai, în urma unui protocol încheiat de instituția care îl deține cu Direcția de Sănătate Publică Olt.

Activitatea laboratorului este, așadar, în continuitate începând din 4 mai, fără a mai fi necesară reconfirmarea rezultatelor de un alt laborator cu experiență, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Olt (DSP) Olt.

„S-a stabilit un program de lucru care vizează programul de primire probe, cât și programul de lucru efectiv. S-au finalizat procedurile de lucru. 

Suntem în etapa de înregistrare al laboratorului, la nivelul Ministerului Sănătății – Institutului Național de Sănătate Publică, pentru a-l include în Lista centrelor care efectuează testare pentru SARS- CoV -2”, se mai arată în comunicatul DSP.

Potrivit protocolul încheiat de cele două instituții, laboratorul DSVSA Olt va efectua teste pentru determinarea infecției COVID -19, prin metodă RT-PCR, pe toată perioada de menținere a stării de urgență în domeniul sănătății publice.

Potrivit documentului, DSVSA pune la dispoziție infrastructură, spații, dotări cu aparatură, dar și doi medici specializați în activitatea de laborator și un asistent de laborator, iar DSP se angajează să asigure mediile de cultură, reactivii, materialele sanitare, echipamentele de protecție, biocidele, cât și patru reprezentanți, respectiv un medic, un biolog și doi asistenți de laborator care au participat la un curs de instruire în tehnica RT – PCR

În perioada 30 aprilie – 2 mai, laboratorul DSVSA Olt a prelevat 17 probe din teritoriu, pentru determinarea infecției COVID-19.

Pe de altă parte, laboratorul modular de biologie moleculară achiziționat de Spitalul Județean de Urgență Slatina a ajuns la destinație și urmează să fie montat în următoarele zile, astfel încât primele teste să poate fi făcute cât de repede posibil.

„Azi, când vorbim, toate cele trei module au ajuns în curtea spitalului și a început montajul lor. Ele vor fi asamblate cu tot ceea ce presupune utilități cel târziu mâine seară, urmând ca de miercuri să fie montată întreaga linie de analize, adică PSR-ul și extractorul automat, plus alte câteva echipamente, congelatoare, autoclav, vortex, sunt detalii tehnice.

Acestea vor veni în zilele următoare. Până la finalul săptămânii ar trebui să avem toată linia completă, gata să facem primele teste, să obținem documentația și autorizarea cât mai repede”, a declarat managerul spitalului, Cătălin Rotea.

Costul laboratorului, care are o capacitate de 196 de teste pe zi, a fost de peste un milion de lei, achiziția fiind posibilă prin implicarea Consiliului Județean Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here