Platformă comunală de gunoi de grajd, finalizată într-o comună din județul Olt

O nouă platformă comunală de gunoi de grajd a fost finalizată, azi, prin finanțare de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în comuna Dobrun, județul Olt.

Azi, a fost făcută recepția finală la platforma comunală pentru gunoiul de grajd din comuna Dobrun, județul Olt.

Investiția a fost finanțată prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Fondurile provin de la Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Comuna Dobrun este a treia din județul Olt care beneficiază de investițiile Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, după Fărcașele și Traian. Până la finalul lunii martie 2022, vor mai fi construite, numai în județul Olt, încă patru platforme în localitățile Brastavățu, Deveselu, Dobrosloveni și Vitomirești.

Platforma de la Dobrun are o capacitate de stocare de 1.512 metri cubi pe an, suficient cât să asigure nevoile de depozitare și compostare ale crescătorilor de animale din comună. Fermierii vor putea transporta singuri gunoiul de grajd la platformă sau vor putea apela la serviciile de colectare publice, realizate cu ajutorul utilajelor primite de către UAT o dată cu platforma: tractor, două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat compostul și cisternă vidanjă.

Autoritatea locală va decide asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Compostul rezultat va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

„Avantajele pe care platformele comunale le oferă sunt multiple. Micii crescători de animale sunt scutiți de efortul de a investi în propriile platforme individuale, așa cum prevede legislația în vigoare și în plus, scapă de disconfortul produs de stocarea bălegarului în propria curte. Mai mult, cei care primesc bani de la APIA sau AFIR pot dovedi că au capacități de stocare conforme, prin contractul încheiat cu autoritatea locală și prin procesele verbale de predare a gunoiului de grajd la platforma comunală”, a declarat Leonard Achiriloaei, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole și se află în faza a doua, cea de finanțare adițională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here