Consiliul Județean pune la dispoziția Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Olt un imobil pentru personalul din cadrul substațiilor chemat să acopere turele cu deficit de oameni la Stația Slatina, în contextul în care tot personalul de pe o tură a fost infectat cu coronavirus.
Este vorba de un imobil de pe strada Centura Basarabilor, aflat în administrarea Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, ce va fi dat în folosință gratuită Ambulanței Olt, pe o perioadă de trei luni.
Mai precis, este vorba de unele spații din incinta imobilului cu pricina, în suprafață de peste 170 de metri pătrați.
„Solicitarea vine ca urmare a situației confruntă de ambulanță ca urmare a testării personalului în contextul răspândirii infecției cu virusul Sars Cov-19, precum și urgența luării unor măsuri organizatorice de separare a echipajelor redistribuite din substațiile județene în vederea completării turelor de lucru la stația centrală Slatina”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.
În acest sens, consilierii județeni au adoptat, în ședința ordinară de joi, un proiect de hotărâre în urma solicitării venite din partea beneficiarului.
Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că măsura este menită să reducă la minimum riscul de infectare cu noul virus a membrilor echipajelor din teritoriu, redistribuite la Stația Slatina.
20 de angajați ai Ambulanței Olt, colegi de tură, au fost infectați cu coronavirus, prima sursă fiind o asistentă care făcea naveta de la Mioveni (Argeș) la Slatina, folosind mijloace de transport în comun.
Este vorba de doi medici, de 13 asistenți medicali și de cinci ambulanțieri, la care se adaugă șase persoane cu care angajații de la Ambulanță au intrat în contact. Toate cadrele medicale au fost internate și, în lipsa lor, conducerea instituției a trebuit să găsească soluții pentru acoperirea turei de lucru, astfel că mai multe echipaje de la substațiile din județ au fost redistribuite, astfel încât activitatea de răspuns la solicitări să aibă continuitate.
Aspectele descoperite de Direcția de Sănătate Publică în cadrul anchetei epidemiologice au dus la sesizarea, din oficiu, a polițiștilor Serviciului Investigații Criminale, astfel că, joi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina a demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.
Potrivit procurorilor, pe perioada stării de urgență, la Ambulanța Olt nu s-ar fi făcut triajul zilnic privind starea de sănătate a personalului angajat.
De asemenea, prima persoană din instituție infectată cu noul tip de coronavirus, asistenta din Mioveni, Argeș, ar fi avut simptome ale bolii cu câteva zile înainte să fie depistată, nedeclarând că se simte rău, astfel că a continuat să vină la serviciu.