În starea de urgență polițiștii din Olt au aplicat aproape 6000 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 9,8 milioane de lei. Din analiza OLT-ALERT.RO reiese că oamenii legii au mers, în majoritatea cazurilor, pe nivelul maxim prevăzut de legislație.
De precizat că suma este una extrem de mare, ținând cont numărul total de sancțiuni cuprind nu doar amenzile, ci și avertismentele aplicate de polițiști.
„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, în perioada 15 martie-14 mai 2020, au fost aplicate 5.935 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 9.800.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare, pentru fapte de natură economică sau alte contravenții în context.
În numărul sancțiunilor contravenționale sunt incluse atât amenzile, cât și avertismentele aplicate”, se arată într-un răspuns oficial al IPJ Olt la solicitarea OLT-ALERT.RO.
Din analiza noastră reiese că, în majoritatea cazurilor, oamenii legii au aplicat amenzi mergând pe nivelul maxim prevăzut de ordonanțele militare. Cel mai bine se observă acest lucru comparând perioada de până în ziua în care Cureta Constituțională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună (cu până la 20.000 de lei) este neconstituţională.
După această decizie, în data de 7 mai 2020, polițiștii din Olt au aplicat 46 de sancțiuni în valoare de 29.000 de lei. Cu o zi înainte au fost aplicate cu mult mai puține amenzi, respectiv 35 de sancțiuni, în valoare totală de 37.000 de lei.
Mergem înapoi cu o zi, în 5 mai, când cele 66 de amenzi ajungeau la un total de 79.300 de lei.
În 3 mai oamenii legii aplicau sancțiuni contravenționale de în valoare totală de 185.000 lei, iar în 2 mai amenzile erau de peste 250.000 de lei.
După decizia Curții Constituționale polițiștii, precum și celelalte forțe de ordine, s-au calmat.
Întrebat de OLT-ALERT.RO cum se explică scăderea bruscă a valorii amenzilor în Olt după ce decizia Curții Constituționale a fost dată publicității, prefectul județului, Florin Homorean, a spus că nu știe ce s-a întâmplat.
„Situația așa a venit de la Inspectoratul de Poliție Județean Olt, noi nu știm ce s-a întâmplat”, a declarat, atunci, prefectul de Olt.
În context, să ne reamintim că, la mijlocul lunii aprilie, agentul de poliție Valer Kovacs din Timiș își acuza șefii că sugerau subordonaților din stradă să dea cât mai multe amenzi.
După ce acuzațiile polițistului au ajuns în presă, Valer Kovacs a fost dat afară din poliție. Înainte să fie demis, omul legii fusese contactat telefonic chiar de către premierul României, Ludovic Orban.