Deputatul Gigel Știrbu, intervenție pentru prelungirea Programului „Tomata”

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR), din care fac parte și organizații sindicale ale fermierilor din Olt, a reușit să convingă Ministerul Agriculturii să prelungească Programul „Tomata” cu o lună, până la 15 iulie 2020, iar un rol în toată această poveste a avut-o și deputatul de Olt Gigel Știrbu, prin demersurile făcute la solicitarea unor reprezentanți ai fermierilor.

Solicitarea USTR a venit ca urmare a condițiilor climatice dificile cu care s-au confruntat cultivatorii de tomate din spații protejate, situație amplificată și de contextul COVID -19.

În urma presiunilor exercitate de reprezentanții fermierilor, pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost pus, miercuri seară, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr. 248 /2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” pentru anul 2020.

Potrivit proiectului de act normativ, valorificarea producției de roșii cultivate în spații protejate se face până la data de 1 iulie 2020, inclusiv, termenul limită fiind în prezent 15 iunie.

„Pentru obținerea subvenției, potențialii beneficiari înregistrați în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate au obligația să depună la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, documente justificative care să ateste valorificarea producției de roșii, până la data de 15 iulie 2020 inclusiv, precum şi copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecția plantelor, completat la zi și avizat de oficiul fitosanitar județean.

Direcțiile pentru agricultură întocmesc «Situația centralizatoare a sumelor necesare reprezentând sprijin financiar», pe care o transmit Direcției generale buget-finanțe și fonduri europene din cadrul MADR până la data de 31 iulie 2020.”, se arată în proiectul de hotărâre.

Un rol în toată această poveste a avut-o și deputatul de Olt Gigel Știrbu, prin demersurile făcute la solicitarea unor reprezentanți ai fermierilor.

„În demersul pe care l-am inițiat de a prelungi termenul de recoltare din programul Tomata 2020, pe lângă adresele oficiale am apelat și la câțiva oameni de bună credință și cunoscători ai problemelor pe care le avem noi, fermierii mici din România și, în special, legumicultorii, cărora le mulțumesc în nume personal și în numele Uniunii Salvăm Țăranul Român. Aici aș dori să menționez pe domnișoara Ungureanu Mariana, consilier local PNL Strejesti, domnul deputat Gigel Stirbu, domnul secretar de stat Emil Dumitru, domnul Mihnea Vasiliu, presei din județul Olt și din țară. Cu efort comun, perseverență și argumente bine întemeiate am reușit să aducem o veste mai mult decât excepțională cultivatorilor de tomate din județul Olt și din România. Respect tuturor celor care ne-au ajutat în demersul nostru!”, a transmis președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt,  Ion Păunel.

Proiectul de hotărâre este în dezbatere publică zece zile. Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii pe adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here