Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii. Motivarea instanţei

Fostul președinte Traian Băsescu a fost declarat de instanţă colaborator al Securităţii. A fost publicată sentința prin care Curtea de Apel București a constatat calitatea de colaborator al Securității a lui Traian Băsescu.

Sentinta nr. 471 din dosarul 3160/2/2019 a Curții de Apel București a fost publicată joi, 2 iulie 2020, de Grupul de Investigații Politice, condus de analistul Mugur Ciuvică, scrie luju.ro.

”Nesocotind interesele celor denuntați, pârâtul a vizat îngrădirea dreptului la viață privată în privința acestora”, menționează Curtea de Apel București. Instanța confirmă că Traian Băsescu a dat doua note informative sub numele conspirativ “Petrov” despre doi colegi de-ai săi de la Institutul de Marină.

Traian Băsescu a recunoscut ca a furnizat ofiterului de contrainformatii militare doua note informative, dar s-a apărat susținând că nu a cunoscut faptul ca organele de Contrainformatii Militare faceau parte din structura fostei Securitati: “Curtea apreciază ca, în mod rezonabil, această apărare nu poate fi primită, deoarece, în primul rând, faptul că Serviciile de contrainformatii faceau parte din structura Securității era prevăzut expres într-un act normativ publicat în Buletinul Oficial, iar pârâtul a arătat în fața instanței că a urmat cursuri de legislatie la Institutul de Marină, astfel că nu este plauzibil că el s-a aflat în eroare sub acest aspect”.

In motivarea Curtii de Apel București se mai afirmă ca prin furnizarea respectivelor informatii, Băsescu a conștientizat că asupra persoanelor la care s-a referit se pot lua măsuri de urmărire și verificare, cu încălcarea dreptului la viața privată.

Decizia definitivă în acest caz va fi pronunțată de Inalta Curte de Casație și Justiție. Iar dacă instanța supremă va confirma calitatea de colaborator al Securității a lui Traian Băsescu, fostul președinte ar putea fi trimis în judecată și apoi condamnat pentru fals, pe motiv că a mințit în declarațiile în care a susținut că nu a colaborat cu Securitatea.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here