Nava care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu ce au explodat în Beirut a trecut și prin portul Sulina

Nava maritimă Rhosus, care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu, ce au explodat, marți, în Beirut, a trecut și prin porturile din România.

Dovedesc acest lucru imaginile încărcate pe site-ul marinetraffic.com. Un fotograf a surprins nava, în anul 2011, în timp ce se afla în Portul Sulina.

Contactat de B1.RO, autorul fotografiei a oferit în exclusivitate detalii despre contextul în care a fost fotografiată nava:

“Eu fiind fotograf și fiind atras de nave, în ziua de azi fiind ofițer de marină, fotografiam toate navele care tranzitau portul Sulina deoarece Sulina era locul unde am trăit. Portul Sulina este doar de tranzit, navele trec pe aici si merg în portule Fluvio Maritime românești (Galați , Brăila ) sau Reni (Ucraina) Giurgiulești. În general în perioada respectivă navele veneau goale și încărcau fier vechi ,cereale ,sare…”, a precizat autorul fotografiei.

Site-ul de stiri B1.RO a solicitat mai multe informații despre porturile tranzitate de nava Rhosus și despre încărcătură de la reprezentanții Autorității Navale Române, însă nu a primit încă un răspuns.

Nava Rhosus, radiată forțat în anul 2014

Nava Rhosus, aflată sub pavilionul Republicii Moldova care a transportat nitratul de amoniu ce a provocat explozia din Beirut a fost radiată forţat din Registrul de Stat din anul 2014, potrivit lui Vadim Pavalachi, directorul adjunct al Agenției Navale din Republica Moldova.

Asta după ce a fost abandonată de proprietarul rus în portul din Beirut și nu a mai plătit taxa anuală pentru confirmarea navei.

„Nava Rhosus a fost înregistrată în registrul Agenției Navale în februarie 2012. În 2014, aceasta a fost radiată forțat din registru, din motiv că proprietarul a abandonat-o în portul din Beirut”

Cargoul Rhosus a pornit la drum din Georgia, iar pe drum a apărut o defecțiune tehnică și a fost abandonată în portul din Beirut. Autoritățile portuare libiene au decis ca încărcătura să fie confiscată și depozitată într-un depozit al portului, unde s-a produs ulterior puternicele explozii.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here