Gigel Știrbu: Cred că există premisele ca PNL Olt să ia un scor cu mult peste rezultatul de acum patru ani, la alegerile locale

Într-un dialog cu OLT-ALERT, deputatul PNL de Olt Gigel Știrbu a vorbit despre organizarea alegerilor locale în plină pandemie de coronavirus, despre efectele bolii și despre măsurile luate de actualul guvern pentru atenuarea acestor efecte, despre moțiunea de cenzură depusă de PSD în Parlament, dar și despre rezultatele pe care PNL Olt le-ar putea obține la alegerile din 27 septembrie.

Domnule deputat, există opinii pro și contra privind organizarea alegerilor locale în 27 septembrie, adică în plină pandemie de COVID-19. Deși data a fost stabilită, vă întreb și pe dumneavoastră dacă, ținând cont de pandemie, era oportună organizarea alegerilor acum și ce riscuri presupune prezența oamenilor în secțiile de votare.

Să nu uităm că actualii aleși locali trebuiau să-și încheie mandatul la sfârșitul lunii mai. Într-o țară democratică, într-o țară în care voința cetățenilor este sau ar trebui să fie pusă pe primul loc, legitimitatea aleșilor este esențială. Iar această legitimitate vine din voința populară. Cred că alegerile se vor desfășura în condiții foarte bune, noi, cetățenii care vom merge la vot, vom avea asigurate condiții de siguranță  în centrele de vot  – vor fi puse la dispoziție măști, dezinfectant. Iar după încheierea procesului de vot, toți vom spune că a fost o situație din care am ieșit cu bine. Un lucru este cert:  acest virus nu va dispărea peste noapte! Societatea  românească nu poate să se oprească, trebuie să învățăm să trăim și în astfel de situații, și, ca atare, cred că firea umană este capabilă să se adapteze si unor astfel de provocări.

Există voci extrem de critice împotriva modului în care Guvernul Orban a gestionat criza generată de pandemia coronavirusului, pe linie medicală, economică etc. Ce ne puteți spune despre asta? Au fost și greșeli?

Sunt întotdeauna situații care nu pot mulțumi toți cetățenii. Uitându-mă la datele prezentate zilnic de către Grupul de Comunicare Strategică, nu pot să nu văd partea bună a lucrurilor făcute de către acest Guvern. Să nu uităm că în noiembrie când acest guvern a fost instalat, stocurile strategice de măști, dezinfectanți și alte materiale medicale necesare unei astfel de situații erau 000, pe linie. Ca orice cetățean al acestei țări nu pot să nu-mi pun întrebarea oare ce, Dumnezeu, a gândit fostul Guvern PSD de nu a alimentat stocurile strategice cu astfel de materiale? Dacă e să judecăm, lipsiți de orice parti pris politic, nu avem cum să nu vedem lucrurile bune făcute de acest Guvern. Vă readuc aminte toate deciziile luate de acest Guvern în ceea ce privește ajutorarea mediului economic românesc, șomajul tehnic plătit de către Guvern, părinții care au stat acasă cu copiii și care au beneficiat de plata zilelor petrecute acasă cu aceștia, ajutorul pe care agenții economici l-au primit, garantarea creditelor, subvenționarea dobânzilor, oferirea de credite și de programe pentru IMM-uri, proiecte cu fonduri nerambursabile în valoare de 1 miliard de euro pentru întreprinzătorii mici șii mijlocii, acordarea de ajutoare de stat pentru marii angajatori și consumatori de energie etc. Iar în încheierea răspunsului meu, vă lansez o provocare: faceți un exercițiu de imaginație și gândiți-vă cum ar fi arătat România cu Guvernul Dăncilă la Palatul Victoria în plină pandemie?!

Cum vedeți, cu datele existente în acest moment, evoluția pandemiei și a economiei în contextul bolii, pe termen scurt și mediu?

Cred că omenirea trebuie să învețe să trăiască cu astfel de situații, viața merge mai departe și implicit toate domeniile de activitate.

PNL deține guvernarea și se ocupă, evident, de organizarea alegerilor locale și de cele generale. Va ajunge să se ocupe și de acestea din urmă? Ar putea avea șanse de izbândă moțiunea de cenzură depusă de PSD în parlament?

Moțiunea de cenzură depusă de către PSD este un exercițiu de imagine folosit de actuala echipă de conducere a PSD pentru a abate atenția de la adevăratele probleme cu care se confruntă acest partid aflat în disoluție. Oare despre ce ați fi vrut să discute PSD-iștii la congresul lor? Despre Dragnea și lupta lui împotriva sistemului de justiție din România? Despre Tudose ale cărui firme lucrează non-stop prin județele conduse de PSD și care pe finalul de mandat de premier l-a lăsat pe prim-ministrul Japoniei, venit în România, să se întâlnească cu demnitari din rangul doi condus de el? Despre Grindeanu care a fugit de la Palatul Victoria în funcții plătite cu zeci de mii de euro? Despre Dăncilă pe care și PSD-iștii vor să o uite? Despre ce credeți, domnule Mirea, că ar fi putut să discute ei la congresul lor? Depre toate aceste nenorociri? Din punctul meu de vedere nici ei nu doresc să treacă moțiunea de cenzură, iar această moțiune de cenzură nu are nicio șansă.

O poveste urâtă în cadrul politicii PNL Olt este cea de la Deveselu, unde candidatul la primărie anunțat de conducerea filialei a fost, pentru scurt timp, primarul în funcție, Ion Aliman. Care, însă, s-a răzgândit și candidează din partea PSD – un mare 1-0 pentru social-democrați. Cum comentați insuccesul colegului dumneavoastră de partid, domnul Liviu Voiculescu?

Nu comentez pentru că nu cunosc speța, ca atare nu cred că ar fi firesc din partea mea să discut despre un subiect despre care nu am habar.

În contextul unor tensiuni existente în cadrul PNL Olt (ele nu pot fi tăgăduite, se văd cu ochiul liber), care credeți că va fi rezultatul organizației la alegerile din 27 septembrie?

Sper că cetățenii județului Olt s-au săturat de faptul că acest județ a devenit unul dintre cele mai sărace și slab dezvoltate din România și din Europa, iar pe 27 septembrie vor oferi județului șansa de a se despărți pentru totdeauna și definitiv de urmașii celor care au nenorocit această țară.

Deci, ce scor va obține PNL Olt?

Privind în urmă la alegerile de acum patru ani de zile, când PNL se afla în opoziție iar PSD a luat cel mai mare scor din istorie, aproape 50%, PNL luând la Olt 25%, cred că există premisele, luând în calcul faptul că PSD se află pe un trend descendent și în pierdere vizibilă de viteză, ca PNL Olt, pe 27 septembrie, să ia un scor cu mult peste rezultatul de acum patru ani.

Dincolo de acest calcul politic sec, de ce credeți că meritați un rezultat mai bun decât cel obținut în urmă cu patru ani?

Domnule Mirea, de 30 de ani județul Olt este condus de către reprezentanții PSD și el este unul dintre cele mai slab dezvoltate județe ale României. Dacă veți avea curiozitatea să vă uitați pe regiunile cele mai slab dezvoltate ale Europei, veți vedea că regiunea noastră și regiunea Moldovei sunt în fruntea listei celor mai slab dezvoltate din Europa. Cred că cetățenii județului Olt, pe data de 27 septembrie, au două alternative: una, să continue cu această echipă care ține județul în subdezvoltare, silind tineretul să emigreze din această parte de țară, sau a doua, să voteze schimbarea care ar putea să ducă județul Olt și localitățile sale acolo unde le este locul, în rândul zonelor dezvoltate și civilizate ale Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here