Gigel Știrbu: România a obținut o sumă impresionantă, de 79,9 miliarde de euro, în urma negocierilor de la Consiliul European

România a obținut o sumă impresionantă, de 79,9 miliarde de euro, în urma negocierilor de la Consiliul European, care au durat patru zile și patru nopți.

La reuniunea Consiliului European, președintele Klaus Iohannis s-a luptat pentru interesul României, iar țara noastră a obținut o sumă record din partea Uniunii Europene, reliefează, pe Facebook, deputatul de Olt Gigel Știrbu.

„Guvernul Ludovic Orban a elaborat Planul Național de Investiții și Relansare Economică, bazat, în mare parte, pe obiective finanțate din fonduri europene. Documentul prevede construirea a peste 3.400 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, 3 spitale regionale, 25 de spitale județene, peste 100 de spitale orășenești, peste 1.000 de unități medicale în mediul rural, sute de grădinițe, școli, campusuri și cămine universitare.

Guvernul Ludovic Orban a trecut la aprobarea măsurilor necesare pentru accesarea banilor europeni, care sunt alocați astfel:

30,4 miliarde de euro pentru Mecanismul de Relansare și Reziliență.
Acesta este mecanismul prin care Uniunea Europeană ajută statele afectate de pandemie să se redreseze. Guvernul a alocat banii necesari pregătirii proiectelor care vor fi finanțate – documentații tehnico-economice, studii de fezabilitate. Până în luna octombrie 2020, Ministerul Fondurilor Europene România împreună cu alte ministere și instituții trebuie să elaboreze Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR).

Principalele domenii în care vor fi investiți banii europeni și pentru care s-au aprobat sumele pentru pregătirea proiectelor:

Transporturile. România a pregătit deja documentația aferentă investițiilor în autostrăzi, în căi ferate, trenuri metropolitane etc.

Schimbările climatice. Guvernul a alocat suma de 700 de milioane de lei pentru pregătirea documentațiilor economice în domeniul schimbărilor climatice (irigații, eroziune costieră, desecări, împăduriri etc.).

Un alt domeniu de investiţii este cel legat de mobilitate şi regenerare urban, turism, cultură, eficienţă energetică, campusuri şcolare pentru învăţământul dual. Pentru acestea au fost alocate 450 de milioane de lei necesare pregătirii proiectelor.

O sumă consistentă, 500 de milioane de lei, s-a alocat şi pentru sănătate, în special domeniului oncologic şi celui al bolilor cardiovasculare, pentru secțiile de Terapie Intensivă, pentru situații de urgență.

Proiecte de infrastructură de apă-canalizare – 250 de milioane de lei.

28,4 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune. Adică bugetul multianual pentru perioada 2021-2027. Este pentru prima oară când România se află în stadiu foarte avansat al negocierilor cu Comisia Europeană. Vom accesa acești bani încă din anul 2021, fără să pierdem timp, așa cum, din păcate, s-a întâmplat în trecut. În fapt, suntem în primele 3 țări ca stadiu al negocierilor!

Până pe 15 septembrie trebuie să prezentăm Comisiei propunerile de Acord de Parteneriat, respectiv structura viitoarelor Programe Operaționale. Săptămâna trecută, Ministerul Fondurilor Europene a organizat un adevărat maraton de consultări publice transparente.

19,2 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună, documente aflate în curs de elaborare de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a scris, pe pagina sa de socializare, Gigel Știrbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here