Paul Stănescu, printre inițiatorii legii privind stimularea financiară a dascălilor pentru riscul la COVID-19

Senatorul PSD de Olt Paul Stănescu se numără printre parlamentarii care au inițiat proiectul de lege privind acordarea unui stimulent de risc personalului din învățământ pe întreaga durată a stării de alertă și urgență, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului.

Potrivit inițiativei legislative, cadrele didactice, precum și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2000 de lei lunar, respectiv de 1500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului.

„Stimulentul de risc acordat conform alin. (1) nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru munca, reglementată la titlul V «Contribuții sociale obligatorii» din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în proiectul de lege.

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului arată că au ținut cont de faptul că, atât dascălii, cât și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământ, vor fi extrem de expuși, o dată cu începerea anului școlar în plină pandemie de coronavirus, la riscul răspândirii noului virus.

„Ținând cont de începerea noului an școlar 2020-2021 în plină evoluție epidemiologică, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului și luând act de circumstanțele excepționale create de amenințarea cu infecția COVID-19, precum și de faptul că, atât cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat vor fi implicați direct în lupta cu pandemia și vor fi extrem de expuși, este necesar ca statul să acorde un stimulent de risc în cuantum de 2000 de lei, respectiv 1500 de lei lunar, pe durata stării de alertă și a stării de urgență, cadrelor didactice, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat”, se arată în expunerea de motive.

În afară de Paul Stănescu, proiectul a mai fost inițiat de deputații Marcel Ciolacu și Alfred Simonic, precum și de senatorii Robert Cazanciuc și Radu Preda.

Proiectul a fost înregistrat, pentru dezbatere, la Senat în data de 2 septembrie, iar în 7 septembrie a fost trimis pentru aviz la Consiliul Economic și Social și la Consiliul Legislativ, dar și, pentru un punct de vedere, la Guvern.

De asemenea, proiectul a luat și drumul comisiilor de specialitate, pentru avizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here