Afacerist din Caracal, trimis în judecată după ce mai mulți militari au recunoscut că i-au plătit lucrări fictive la Cazarma Deveselu

Un om de afaceri din Caracal și firma sa au fost trimiși în judecată de procurorii militari ai Direcției Naționale Anticorupție pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, după ce patru militari și un angajat civil de la Unitatea militară 02517 din Craiova au recunoscut că au făcut către compania din Caracal plăți pentru lucrări fictive la Cazarma Deveselu.

Potrivit OLT-ALERT.RO, este vorba de omul de afaceri Gheorghe Dumitrescu, unic asociat și administrator al S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut că, la data de 16 decembrie 2013, între U.M. 02517 Craiova, în calitate de achizitor și S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal, în calitate de prestator, a fost încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Consolidare și reabilitare pavilion S2, centrală termică nouă și rețele de utilități în cazarma 1114 Deveselu”.

În acest context, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, patru ofițeri din cadrul U.M. 02517 Craiova și un civil angajat la unitatea militară (care anterior au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției), și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi dispus, respectiv efectuat mai multe plăți către inculpata S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal.

„Banii au fost achitați firmei respective pentru echipamente, utilaje și lucrări neprimite, neprestate și neexecutate, în baza unor documente justificative (facturi și situații de lucrări) care, la data emiterii/decontării, nu reflectau realitatea. Prin aceste demersuri a fost cauzat patrimoniului U.M. 02517 Craiova un prejudiciu în cuantum total de 1.091.966 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Ministerul Apărării Naționale – Direcția pentru relația cu Parlamentul și asistență juridică s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cei cinci inculpați enumerați mai sus, colonel inginer Vasile Deatcu (la data faptei locțiitor al comandantului U.M. 02517 Craiova), colonel în rezervă Daniel Croitoru (la data faptei comandant al U.M. 02517 Craiova), maior Marian Ionuț Moanță (șef Birou dirigenție lucrări din cadrul U.M. 02517 Craiova), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, căpitan Alina Ileana Lupu (la data faptei contabil șef în cadrul U.M. 02517 Craiova), pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, și Marin Burlacu, angaja civil al unității militare din Craiova, pentru săvârșirea infracțiunii complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

„În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

DEATCU VASILE – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

CROITORU DANIEL – 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

MOANȚĂ MARIAN IONUȚ – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

LUPU ALINA ILEANA – 1 an și 6 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,

BULACU MARIN – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Militar Timișoara și la Tribunalul Dolj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here