Un adolescent infectat cu SAR-CoV-2, în stare gravă la ATI

Sursa foto: b1.ro

Un băiat în vârstă de 17 ani, infectat cu coronavirus, este internat în stare gravă la Terapie Intensivă la Spitalul “Dr. Victor Gomoiu” din Bucureşti. Adolescentul a dezvoltat şi un sindrom rar, sindromul inflamator multisistem, asociat infecţiei cu COVID-19.  

Adolescentul se află în stare gravă, însă nu este intubat, ci i se administrează doar oxigen. Virusul i-a atacat toate organele, anunţă România TV.

Directorul medical al Spitalului “Dr. Victor Gomoiu”, Diana Ionescu, a declarat, la Digi 24, că băiatul a ajuns la această unitate medicală miercuri seară, cu febră, mialgii, stare generală alterată.

“Debutul simptomelor este de vineri, sâmbătă a fost evaluat de Ambulanţă, i s-a dat un tratament, luni a fost evaluat de medicul de familie, stare generală proastă în continuare şi părinţii s-au adresat către spitalul nostru miercuri”, a spus Ionescu.

Ea a precizat că la internare nu i s-a pus diagnosticul de PIMS, fiind diagnosticat cu “disfuncţie multiplă de organe”.

“A fost afectat renal, hepatic, hematologic, astăzi au venit ultimele analize (…) şi colegii mei au pus diagnosticul de Sindrom Inflamator Multisistemic. Actualmente, copilul e mai bine, mai are totuşi o afectare hematologică, renală, probele inflamatorii sunt crescute”, a explicat Ionescu.

Diana Ionescu a precizat că testul PCR în cazul adolescentului a fost negativ, dar are anticorpii IgG pentru SARS-COV-2 “foarte crescuţi, deci ne arată că ar fi trecut prin boală“. Ea a spus că din acest motiv Sindromul Inflamator Multisistemic este asociat, în cazul băiatului, infecţiei COVID-19.

“Copilul, faţă de ziua internării, este mult mai bine”, a spus Diana Ionescu.

Este al doilea copil afectat de coronavirus şi care prezintă sindrom inflamator multisistem. Primul copil este bine acum şi a fost externat, însă şi el a fost în stare gravă. Copilul, în vârstă de aproape 10 ani, a dezvoltat această complicație gravă, sindrom inflamator multisistem, care deși se întâlnește și la alte infecții virale, în România a fost o premieră ca ea să apară la un copil infectat cu SARS-CoV-2. De altfel, el este primul pacient copil care a avut nevoie de terapie intensivă.

Ce este sindromul inflamator multisistem

Medicul Adrian Popp, șeful secției de boli infecțioase a unui spital din New York, a declarat, pentru Digi24, că s-a confruntat cu zeci de astfel de cazuri. El a afirmat că această complicație la copii are, în general, un prognostic sever. Specialistul precizează, însă, că marea majoritate a copiilor fac forme ușoare, iar acest sindrom este destul de rar.

„Copiii fac COVID la fel de ușor ca adulții, dar situația lor este mai bună, în sensul că marea majoritate a acestor copii nu fac forme severe. Numai aproximativ 1% din acești copii de internează. Din păcate, din când în când, vedem situații foarte severe, cum este și acest sindrom pediatric multisistem inflamator”, a declarat Adrian Popp.

Medicul a explicat că este vorba despre o apărare imunitară în care sistemul imunitar al copilului acționează exagerat. Cu alte cuvinte, inflamația este mult prea mare față de capacitatea copilului de a supraviețui, de a trece peste această inflamație.

„De ce se întâmplă la unii copii și nu se întâmplă la alți copii nu știm, dar s-au descris astfel de sindroame inflamatorii severe și în alte infecții virale, așa-numitul sindrom Kawasaki. Din fericire, este destul de rar”, a precizat medicul român din New York.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here