Olt: Corupție la examenul pentru obținerea permisului auto. Mai multe persoane, trimise în judecată

Sursa foto: adevarul.ro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați, în trei cauze penale distincte, în care cercetările au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt.

Două dintre cauzele penale privesc infracțiuni de corupție în legătură cu facilitarea promovării examenului de obținere a permisului de conducere, iar cea de-a treia face referire la o infracțiune de dare de mită.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a întocmit, la data de 12 octombrie 2020, rechizitoriul într-un dosar penal și a dispus trimiterea în judecată a unui număr de nouă persoane inculpate pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Astfel, cei nouă inculpați au fost trimiși în judecată pentru un număr total de 12 infracțiuni, respectiv trei infracțiuni de cumpărare de influență, o infracțiune de cumpărare de influență în formă continuată (3 acte materiale) și o infracțiune de complicitate la cumpărare de influență în formă continuată (2 acte materiale), o infracțiune de trafic de influență, două infracțiuni de complicitate la trafic de influență, două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată (în total 8 acte materiale) și două infracțiuni de complicitate la cumpărare de influență.

În același dosar penal, cu alți doi inculpați au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă și cumpărare de influenţă.

„În cauză, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt, în baza ordonanțelor de delegare, au efectuat activități investigative și de cercetare penală care au probat că, trei dintre inculpați, în perioada aprilie 2018 – iulie 2018, prin mijlocirea altor 3 inculpați, au pretins și primit de la ceilalți 5 inculpați sume de bani cuprinse între 100 și 600 euro pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Olt, Registrului Auto Român – Reprezentanța Olt, Direcției Generale Economice (Impozite și Taxe) din cadrul Primăriei Slatina, în scopul facilitării promovării examenului de obținere a permisului auto – proba practică, precum și îndeplinirii formalităților necesare înmatriculării unor autovehicule și urgentarea înmatriculării.

La momentul activităților de cercetare penală, față de 10 inculpați, procurorul a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe termen de 60 zile, măsură prelungită cu aceeași perioadă”, se arată într-un comunicat al DGA.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a întocmit rechizitoriul prin care, la data de 29.09.2020, a dispus trimiterea în judecată a unui număr de patru inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă și complicitate la trafic de influenţă (două infracțiuni).

Lucrătorii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt, în baza ordonanțelor de delegare, au efectuat activități investigative și de cercetare penală care au probat faptul că unul dintre inculpați, în perioada aprilie 2018 – iulie 2018, prin mijlocirea altor doi inculpați, a pretins și primit de la cel de-al patrulea inculpat, suma de 600 euro pentru a interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Olt, în scopul facilitării promovării examenului de obținere a permisului auto.

La momentul activităților de cercetare penală, față de cei patru inculpați a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a întocmit rechizitoriul, prin care, la data de 09.10.2020, a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

„Astfel, la data de 15 mai 2020, la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Judeţean Anticorupţie Olt au fost înregistrate două denunțuri formulate de doi agenti de poliţie în cadrul I.P.J. Olt – Poliţia Oraş Scorniceşti – Formaţiunea Rutieră, cu privire la faptul că, în seara zilei de 14 mai 2020, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe linie rutieră, l-au depistat conducând pe drum public pe inculpat. Ca urmare a verificărilor, s-a constatat că acesta conducea sub influența băuturilor alcoolice, având o îmbibaţie alcoolică de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta, pentru a nu i se întocmi dosar penal și pentru a nu i se reține permisul de conducere, a promis polițiștilor, în mod repetat, o sumă de bani nespecificată, fiind refuzat de fiecare dată”, se mai arată în comunicat

Față de inculpat a fost luată, luna trecută, măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here