Ministerul Sănătăţii a lansat broșura cu informații despre vaccinarea anti-COVID: 30 de răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări

Ministerul Sănătăţii a lansat o broşură cu informaţii utile cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, care răspunde la 30 de întrebări frecvente privind pacienţii cu alergii sau boli grave.

Documentul a fost lansat pentru a veni în sprijinul medicilor de familie şi al medicilor curanţi.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, întrebările la care se răspunde în broşură au fost primite din partea medicilor şi vizează inclusiv eficienţa vaccinului, siguranţa vaccinării pentru persoanele cu boli cronice, autoimune sau cancer şi contraindicaţiile la vaccinare pentru pacienţii cu diverse patologii.

“Medicii de familie şi medicii curanţi sunt vitali pentru o campanie de vaccinare reuşită. Ei sunt cei mai aproape de pacienţi şi îi pot ajuta să ia decizii informate. Opiniile comisiilor de specialitate care au contribuit la această broşură confirmă că vaccinarea este sigură, eficientă şi este calea prin care împreună putem să oprim pandemia. Materialul medical este redactat în colaborare cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Credem că va fi un sprijin pentru medicii care primesc întrebări despre vaccinare de la pacienţi sau care chiar ei au întrebări la care nu au găsit răspunsuri”, a declarat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Informaţii utile pentru medici

Broşura oferă şi informaţii despre persoanele incluse în a doua etapă de vaccinare şi modul în care acestea se pot programa la vaccinare sau cum să fie înregistraţi în platformă. Una din întrebările pe care medicii o primesc des este cât durează imunitatea după vaccin.

”Este încă prea devreme pentru a putea estima durata protecţiei oferite de vaccinarea împotriva COVID-19. Titrul de anticorpi măsurat la persoanele vaccinate în studiile clinice a fost peste media celui măsurat la persoane trecute prin boală şi este de aşteptat ca protecţia oferită de vaccin să dureze cel puţin la fel de mult că cea de după infecţia cu SARS-CoV-2 dar fară riscurile asociate dezvoltării bolii. Durata protecţiei este încă evaluată în curs de evaluare în studiile clinice”, transmis specialiştii.

Broşura va fi trimisă către medicii de familie şi poate fi descărcată pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, la adresa http://www.ms.ro/brosura-medici-vaccinarea-covid-19-ms/.

La conceperea broşurii au contribuit Comisia de alergologie şi imunologie clinică, Comisia de oncologie, Comisia de hematologie, Comisia de endocrinologie, Comisia de cardiologie şi Comisia de dermatovenerologie ale Ministerului Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here