Calendar Ortodox 1 iunie 2021. Unul dintre cei mai mari sfinți este prăznuit astăzi

Calendar Ortodox 1 iunie 2021. Creștin ortodocșii de pretutindeni îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, unul dintre cei mai mari sfinți ai lumii creștine.

Sfântul Iustin s-a născut în jurul anului 100 și a trăit în vremea împăraților romani Antonin cel Pios (138-161) și Marcus Aurelius (161-180). Sfântul nu a fost creștin din naștere iar trecerea la dreapta credință a avut loc după o întâlnire cu un bătrân pe malul mării.

După convertire, Sfântul Iustin pleacă la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon. Mai apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima școală filosofică în care se va preda învățătura creștină. După deschiderea școlii respective, filosoful cinic Crescens îi devine adversar și îl denunță autorităților romane, fiind o perioadă în care creştinii erau persecutaţi.

Totuși, când Sfântul a fost întrebat dacă renunţă la dreapta credință, acesta a răspuns că „niciun om în toate mințile nu abandonează Adevărul pentru eroare”. În urma acestui răspuns, Sfântul Iustin a fost pedepsit prin tăierea capului în data de 1 iunie 165. Amintim că moaștele Sfântului Iustin se află în Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul”, din Sacrofano, la mică distanță de Roma.

„Cele ale noastre depășesc orice altă învățătură prin aceea că noi avem în Hristos întreg Cuvântul, Care S-a arătat pentru noi trup, Cuvânt și suflet, Ipostasul Însuși a ceea ce înțelepții veacurilor au scos cu trudă din vistieria Adevărului, contemplând doar în parte Cuvântul.

Pentru aceasta, sfinte Iustin, cinstim pe Logosul lui Dumnezeu întrupat, Care în multe feluri și în multe chipuri a rânduit iconomia cea spre mântuire a lumii, purtând de grijă celor ce cu dreaptă credință se închină Dumnezeului celui viu, Unul în Treime, pe Care prin moartea ta martirică L-ai preaslăvit!”

Calendar Ortodox 1 iunie 2021. Unul dintre cei mai mari sfinți este prăznuit astăzi

De asemenea, potrivit Calendarului Ortodox, în această zi sunt prăznuiți și următorii sfinți:

  • Sfinților Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax;
  • Sfântului Mucenic Evelpist;
  • Sfântului Mucenic Peon;
  • Sfântului Mucenic Valerian;
  • Sfântului Mucenic Firm;
  • Sfântului Mucenic Tespesie.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here