Acasă Local Actualitate Calendar Orto...

Calendar Ortodox azi, 3 iunie. O mare sfântă căreia multe femei îi poartă numele

Calendar Ortodox 3 iunie 2021. Creștin ortodocșii o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Muceniță Paula, cunoscută pentru dragostea față de Hristos și pedeapsa pe care a primit-o în numele dreptei credințe.

Sfânta Muceniță Paula este prăznuită în fiecare an, în ziua de 3 iunie. Aceasta s-a născut din părinți credincioși, astfel arătându-și din tinerețe dragostea față de Hristos.

După moartea părinților și moștenirea averii lor, Sfânta Muceniță Paula mergea în zona temnițelor pentru a căuta pe cei care pătimeau după Hristos. Astfel, Sfânta se folosea de aurul părinților pentru a intra în locurile unde erau ținuți închiși sfinții. Celor chinuiţi de foame şi de sete le aducea hrană şi băutură, celor dezbrăcaţi le dădea îmbrăcăminte iar trupurile cele rănite ale mucenicilor le tămăduia.

Sfânta Muceniță Paula se ducea şi la Sfântul Luchilian, care şedea cu tinerii în temniţă din Nicomidia şi asculta de învăţăturile lui cele sfinte. În momentele când sfântul era muncit împreuna cu acei tineri, ea privea la nevoinţa lor şi în taina inimii sale se rugă lui Hristos pentru dânşii.

Mai apoi, când Sfântul Luchilian şi pe cei patru tineri în Vizantia la moarte, aceasta a urmat, slujindu-le. După ce Sfinţii tineri au fost tăiaţi, aceasta sfânta fecioară le-a adunat trupurile şi le-a îngropat cu bună cucernicie.

După ce s-a întors în Nicomidia, fiind cunoscută de păgâni că este creştină, sfânta a fost prinsă și dusă la judecată. După multe chinuri, aceasta a fost aruncată în temniţă, precum sfinții menționați anterior. Mai apoi, a fost aruncată într-un cuptor foarte ars, din care a ieşit din cuptor fără de vătămare.

Din acest motiv, a fost osândită la moarte şi trimisă la Vizantia, unde s-a sfârşit şi Sfântul Luchilian cu acei tineri, pentru primirea pedepsei.

Potrivit Calendarului Ortodox, în această zi sunt prăznuiți și următorii sfinți:

  • Sfântul Kevin din Glendalough;
  • Sfântul Cuvios Atanasie, facatorul de minuni;
  • Sfânta Cuvioasă Ieria;
  • Sfântul Cuvios Papos;
  • Sfânta Clotilda.

Sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here