Alegeri locale parţiale 2021. PSD anunță că a câștigat în 17 localități, PNL în 16

A fost zi de vot în zeci de localităţi din ţară. Oamenii au fost chemaţi la urne să-şi aleagă primarii, după ce unii dintre cei care au câştigat scrutinul de anul trecut au murit sau au fost condamnaţi.

Din păcate vechile metehne au rămas. La Voluntari, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor, iar în alte cazuri, cetăţenii au fost îndemnaţi să-şi fotografieze, buletinul de vot, faptă pentru care au fost ulterior amendaţi.

Aşa a început ziua alegerilor parţiale la primăria Bragadiru. Mai mult de 10 persoane s-au dat de gol că au pozat buletinul de vot pentru că au folosit blițul de la camera video a telefonului.

După ce primarul ales anul trecut, Vasile Cimpoeru, a fost condamnat definitiv la închisoare, PNL l-a trimis în luptă pe un apropiat al acestuia, dezvoltatorul imobiliar din Bragadiru, Gabriel Lupulescu.

Principala sa contracandidată, Teodora Desaga, a fost susţinută de o alianţă mai puţin obişnuită, formată din: USR, PMP şi PSD. Care însă nu a avut dreptul să aibă delegaţi în secţiile de votare, lucru reclamat şi autorităţilor.

Interesant este şi că trei secţii de votare din Bragadiru au fost amenajate la sediul firmei SC Gad Construct SRL, firmă care până acum câteva zile îi aparţinea chiar candidatului PNL la primărie, Gabriel Lupulescu.

Şi la Şotrile, în Prahova, a fost zarvă duminică. Aici, localnicii l-au preferat la ultimul scrutin pe Bogdan Davidescu numai că acesta, condamnat definitiv pentru pornografie infantilă, nu avea dreptul să fie primar, iar instanţa i-a invalidat mandatul. Nu s-a lăsat descurajat, aşa că a candidat din nou.

– “E cumsecade, ne-a făcut drumuri, a băgat pompe, a ajutat. Băi domniţă, acuma Dumnezeu ştie ce s-a întâmplat, dar dacă lumea îl vrea. ”

– “Nu mai sunt priorităţi… s-a făcut şi urmează, acuma e programul lui. E bun ca primar,  e cel mai bun, foarte bun nu aşa.”

La Deveselu, aproape 3.000 de oameni au fost chemaţi şi ei la urne. În toamna anului trecut, au ales un candidat chiar dacă acesta s-a stins din viaţă încă din campania electorală. Acum, se bat pe funcţia defunctului fiul acestuia şi verişorul lui.

În total, în 36 de localităţi din ţară au avut loc astăzi alegeri.

Rezultate alegeri locale parțiale 2021

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că social-democraţii au câştigat alegerile parţiale în 17 localităţi.

“Aşa cum ştiţi, astăzi (duminică – n.r.) au avut loc alegeri parţiale în 35 de localităţi. Vreau să îi felicităm pe colegii noştri din ţară. PSD a obţinut astăzi o victorie la alegerile parţiale, din 35 de localităţi, PSD a câştigat alegerile în 17 localităţi. Tot arcul guvernamental a câştigat în 16 şi două localităţi au fost câştigate de candidaţi independenţi, unde PSD nu a avut candidat”, a spus Grindeanu, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

El a adăugat că astfel s-a dat un nou semnal “că PSD câştigă toate alegerile”.

“Din şase oraşe în care au avut alegeri parţiale, în trei a câştigat PSD, în Bocşa, în Târgu Bujor şi la Filiaşi. În felicităm pe toţi colegii noştri şi încă o dată avem un semnal că PSD este cel mai important partid din România şi care câştigă alegerile”, a mai afirmat Sorin Grindeanu.

Liderul PNL Ludovic Orban a transmis că liberalii au câștigat alegerile în 16 localități.

Acestea sunt: Meteș – județul Alba, Zăbrani – județul Arad, Șinca Nouă – județul Brașov, Cuza Vodă – județul Călărași, Braniștea și Cojasca (CL)- județul Dâmbovița, Sadova și Terpezița – județul Dolj, Bumbeşti Piţic – județul Gorj, Sarmizegetusa și Romos – județul Hunedoara, Bragadiru și Găneasa – județul Ilfov, Șimleu Silvaniei – județul Sălaj, Vicovu de Sus – Suceava, Voiteg – Timiș.

„Îi felicit pe Daniel Sânzâiană, Dănuț Codrean, Adrian-Dan Ciocan, Monica-Silvia Ceaușescu, Mihai Vișinescu, Virgil-Daniel Gruia, Horațiu-MIhai Lazăr, Irina Cojocaru, Leontin-Dorin Hibais, Daniela-Mihaiela Csatlos-Koncz, Raul-Gabriel Niculae, Gabriel Lupulescu, Mihai-Cristian Lazăr, Vasile Iliuț, Niculae-Ioan Pop, dar mai ales îi felicit pe oamenii care le-au acordat încrederea și i-au votat. Ei sunt adevărații câștigători ai alegerilor pentru că au ales cea mai bună variantă pentru dezvoltarea comunităților lor”, a transmis Ludovic Orban.

Alegeri locale parțiale 2021 – incidente

► O amendă de 2.000 de lei a fost aplicată de poliţişti, pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, unui bărbat care a postat în mediul online mesaje de susţinere a unui candidat la funcţia primar al comunei Deveselu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Cristian Grigorescu.

► Un număr de 18 posibile fraude electorale au fost sesizate până în prezent la nivelul Comandamentului format din structuri MAI pentru coordonarea alegerilor locale parţiale pentru funcţia de primar al oraşului Târgu Bujor, înfiinţat la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, informează, duminică, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Costin.

Potrivit acesteia, din cele 18 posibile fraude electorale, 9 au fost cu privire la votul pe liste electorale, 6 dintre acestea au fost infirmate, iar la 3 se efectuează verificări.

O sesizare privind fotografierea listelor electorale de către un membru al comisiei dintr-o secţie de votare, nu s-a confirmat, iar din 8 sesizări la 112, două au fost confirmate, patru neconfirmate, iar la două se efectuează verificări.

► Un bărbat de 64 de ani din comuna Terpeziţa, judeţul Dolj, a fost amendat cu 2.200 de lei, pentru că a consumat băuturi alcoolice în secţia de votare în care avea atribuţii ca personal auxiliar.

►  O femeie de 89 de ani din comuna Sadova, judeţul Dolj, a fost amendată de poliţişti pentru că s-a prezentat la vot cu un pliant electoral.

► Poliţiştii au întocmit dosar penal după ce o femeie din comuna Catane, judeţul Dolj, s-a prezentat la o secţie de votare cu 72 de cereri pentru urna mobilă, cereri însoţite de copii ale unor documente de identitate şi adeverinţele medicale eliberate de către medicii de familie.

► Un bărbat de 70 de ani a fost amendat după ce a fost surprins fotografiindu-şi buletinul de vot într-o secţie de votare din Târgu Bujor, unde au loc alegeri.

Întrebat de jandarmi şi poliţişti de ce a recurs la acest gest, gălăţeanul a declarat că şi-a dorit să rămână cu amintirea zilei în care şi a votat primarul.

Potrivit News.ro, care citează IPJ Galaţi, incidentul s-a produs la secţia de votare nr. 214 din oraşul Târgu Bujor. Preşedintele secţiei a anunţat jandarmul care asigură paza cu privire la faptul că un alegător şi-ar fi fotografiat buletinul de vot.

La faţa locului s-a deplasat o echipă de cercetare din cadrul Poliţiei Oraş Tg. Bujor, iar cu ocazia verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că un bărbat în vârstă de 70 ani, din oraşul Târgu Bujor, şi-a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în interiorul cobinei de vot. Persoana a prezentat pe telefonul mobil fotografia buletinului de vot, precizând că a dorit să aibă amintire faptul că a votat.

Bărbatul a fost amendat cu 600 de lei.

Târgu Bujor a rămas fără primar ca urmare a faptului că Laurenţiu Viorel Gîdei, ales primar la alegerile din 2020, a candidat pe listele PSD şi la alegerile parlamentare din decembrie 2020, şi a fost ales deputat, renunţând la mandatul de edil.

Pentru funcţia de primar al oraşului candidează duminică actualul viceprimar Ion Andone (PSD), care în prezent are atribuţii de primar, Andra Mihaela Costache, fost subprefect o scurtă perioadă de timp, Cătălin Tudose (PMP), Tudorel Avram (AUR) şi Ion Vieru (Pro România).

Unde au avut loc alegeri locale parțiale 2021

Circumscripţiile electorale în care se organizează alegeri locale parţiale pentru primari sunt, potrivit Agerpres:

* Alba – comunele Ciuruleasa şi Meteş

* Arad – comuna Zăbrani

* Argeş – comunele Aninoasa şi Rociu

* Bacău – comuna Tamaşi

* Braşov – comuna Şinca Nouă

* Brăila – comuna Viziru

* Caraş-Severin – oraşul Bocşa

* Călăraşi – comunele Cuza Vodă şi Frumuşani

* Covasna – comuna Ozun

* Dâmboviţa – comuna Braniştea

* Dolj – oraşul Filiaşi şi comunele Cătane, Sadova, Terpeziţa şi Ostroveni

* Galaţi – oraşul Târgu Bujor

* Gorj – comuna Bumbeşti-Piţic

* Hunedoara – comunele Burjuc, Romos şi Sarmizegetusa

* Ialomiţa – comunele Gura Ialomiţei şi Ion Roată

* Ilfov – oraşul Bragadiru şi comuna Găneasa

* Mehedinţi – comuna Obârşia de Câmp

* Olt – comuna Deveselu

* Prahova – comuna Şotrile

* Sălaj – oraşul Şimleu Silvaniei

* Suceava – oraşul Vicovul de Sus

* Timiş – comuna Voiteg

* Vâlcea – comunele Scundu şi Slătioara

De asemenea, sunt alegeri locale parţiale pentru Consiliul Local în comuna Cojasca din judeţul Dâmboviţa.

Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, după caz, numai pe baza unui act de identitate valabil. Se poate vota şi cu un act de identitate românesc care a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021.

Cetăţenii UE înscrişi în lista electorală complementară pot vota pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Cei care se vor prezenta duminică la urne trebuie să poarte masca de protecţie în secţia de votare şi în localul de vot.

Alegătorii vor trebui ca, în faţa operatorului de calculator, să-şi îndepărteze masca de protecţie pentru identificare, să semneze lista electorală, apoi să preia, de la membrii secţiei de votare, buletinul de vot şi ştampila, iar după exercitarea dreptului de vot să restituie ştampila.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here