Deputații Cătălin Grecu, Marius Iancu și Emil Albotă, printre inițiatorii proiectului care modifică Legea Cooperației

Deputații de Olt Cătălin Grecu, Marius Iancu și Emil Albotă se numără printre inițiatorii proiectului privind modificarea Legii Cooperației.

Prin acest proiect, inițiatorii vor să creeze temeiul legal prin care în cooperative să poată intra și proprietarii de magazine și de platforme online, care să funcționeze ca un inel de legătură între producători, procesatori și consumatorii finali.

„Se cunoaște că la înființarea unei cooperative agricole, membri cooperatori fondatori nu dispun de suficiente resurse financiare pentru a înființa, construi toate sectoarele și departamentele, astfel încât să desfășoare o activitate Integrată. În schimb, au posibilitatea să convingă și să atragă în activitatea asociativă proprietari de centre și fabrici de prelucrare, procesare, ambalare, depozite frigorifice, mașini de transport, magazin de desfacere și platforme online. Aceste unități economice există în fiecare județ și funcționează Independent, cu rezultate slabe sau chiar foarte slabe. Asociindu-le într o cooperativă, se creează un mecanism integrat, ce aduce valoare tuturor părților componente. Practic, cu efort financiar minim se va reuși în cel mai scurt timp să se construiască o activitate mixtă, integrată în formă asociativă, ce Va aduce mari beneficii tuturor părților implicate în acest proces.

În acest moment, numărul 566 pe 2004 lipsește temeiul legal pentru a aduce în cooperative proprietarii de magazin și de platforme online, calitate de inel de legătură între producători, procesatori și consumatorii finali.

În contextul celor mai sus prezentate trebuie să analizăm și următoarea speță: cooperativa nu are banii necesari să construiască o fabrică de procesat lapte, drept pentru care convingeți să devină membru cooperator proprietarul unei astfel de fabrici. Misiunea lui este să cumpere laptele de la membrii cooperatori, persoane fizice și juridice, și să îl transforme în diferite produse finite. În acest caz, membrii cooperatori vând laptele direct fabricii și nu Cooperativei, fabrica fiind cea care vinde produsele finite Cooperativei.

În exemplul de mai sus, propunerea noastră este să fie legiferată această situație prin extinderea noțiunii de vânzare către cooperativă și în cazul în care producătorul de materie primă vinde produsele către centrele sau fabricile de prelucrare, procesare, ambalare, aflat în proprietatea membrilor cooperatori. Exemplu cu laptele poate fi extins și la alte produse cum ar fi legumele vândute către centre de prelucrare legume fructe, păsări și animale vândute către abatoare de sacrificare, ouă vândute către centrele de sortare, marcare și ambalare etc”, se arată în expunerea de motive.

Printre inițatorii acestui proiect de lege se mai numără și deputații Florin Barbu și Constantin Bârcă, dar și senatorii Siminica Mirea și Paul Stănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here