Numărul șomerilor a crescut cu 100.000 într-o săptămână, în urma Ordonanței 16/2022 care suprataxează munca part-time

Angajatorii din România au desființat 108.000 de contracte de muncă part-time în ultima săptămână, în condițiile în care la 1 august 2022 a intrat în vigoare creșterea contribuției pentru angajații încadrați cu salariul minim pe economie la fracție de normă, potrivit unor date de la Inspecția Muncii citate de Euronews România și preluate de startupcafe.ro.

Astfel, au fost desființate aproape 15% din numărul total al contractelor part-time din România.

Reamintim că, prin Ordonanța 16/2022, de la 1 august, pentru un contract de muncă cu salariul minim pe economie, în regim part-time se calculează CAS la nivelul salariului minim în întregime. Dacă angajatul are mai multe contracte part-time, iar remunerațiile însumate totalizează cel puțin salariul minim pe economie, CAS se calculează la valoarea normală din contracte, ca și înainte.

Sondaj la Consiliul IMM: Majoritatea patronilor cu angajați part-time fac concedieri

Conform unui sondaj online realizat de Consiliul Național al IMM-urilor în rândul unor patroni, majoritatea respondenților care aveau personal part-time au declarat că vor concedia din angajații încadrați cu contract pe timp parțial de lucru, în urma suprataxării salariilor minime pentru această categorie de lucrători, arată startupcafe.ro.

La sondajul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), 54,3% dintre antreprenorii respondenți au spus că au salariați încadrați cu salariul minim cu contract pe timp parțial de lucru. Dintre aceștia, majoritatea covârșitoare, 47,4 puncte procentuale, au spus că au între 1 și 4 salariați part-time, iar restul de 7,3% au cel puțin 5 astfel de angajați.

Dintre întreprinzătorii care au salariați pe timp parțial de lucru cu salariul minim, 59,7% au declarat că vor face concedieri în rândul acestor lucrători, în condițiile în care, de la 1 august 2022, pentru angajații part-time cu salariul minim pe economie se vor plăti contribuții la asigurările sociale la nivelul salariului minim întreg.

19,9% dintre patronii cu astfel de angajați au spus că vor suporta diferența de bani la CAS la salariul minim întreg. De asemenea, 13,6% au spus că soluția lor este să treacă angajații part-time la contract cu normă întreagă de lucru, plătindu-le salariul minim în întregime, cu toate taxele aferente.

Restul de 6,8% dintre acești respondenți au afirmat că le vor crește angajaților part time remunerațiile la nivelul salariului minim întreg, cu toate taxele aferate, dar îi vor lăsa să muncească tot timp parțial.

Mai departe, dintre patronii care vor da afara angajați part-time, aproape jumătate (47,7%) au afirmat că vor renunța la toți salariații pe care îi au cu contract pe timp parțial de lucru. De asemenea, 26,1% dintre antreprenorii care vor face concedieri vor renunța la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați part-time.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here