Toți comercianţii și producătorii care introduc pe piaţa naţională produse ambalate au obligaţia să se înregistreze în baza de date gestionată de către administratorul sistemului de garanție-returnare (SGR), până la data de 28 februarie 2023, transmite, printr-un comunicat de presă, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Olt. Neînregistrarea în SGR până la termenul prevăzut de lege va atrage amenzi între 20.000 lei și 40.000 de lei.
Implementarea pe întreg teritoriul României a sistemului de garanţie-returnare (SGR), aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, se va face în baza Hotărârii de Guvern nr. 1074/202, republicată, privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.
Astfel, producătorii și comercianții care introduc pe piaţa naţională produse ambalate, în ambalaje din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, au obligaţia să se înregistreze în baza de date gestionată de către administratorul sistemului de garanție-returnare (SGR) până la data de 28 februarie 2023.
Procedura de înregistrare în sistemul de garanție-returnare (SGR) se stabileşte de către administratorul SGR şi se face disponibilă pe pagina proprie de internet, www.returosgr.ro.
„Începând cu data de 30 noiembrie 2023, SGR, unic la nivel naţional, este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor în condiţiile prezentei hotărâri, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul naţional, cât şi produselor importate sau achiziţionate intracomunitar, în condiţii nediscriminatorii, inclusiv în ceea ce priveşte posibilitatea participării efective a operatorilor economici la funcţionarea sistemului şi tarifele impuse acestora de către administratorul sistemului de garanție-returnare (SGR)”, se arată în comunicatul APM Olt.
Neînregistrarea până la data de 28 februarie 2023, în baza de date gestionată de către administratorul sistemului de garanție-returnare (SGR), de către comercianții și producătorii care introduc pe piaţa naţională produse ambalate, constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerată infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei.
„Contravenţiilor menționate mai sus le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, mai precizează sursa citată.
Conform HG nr. 1059 / 2022, administratorul sistemului de garanție-returnare (SGR) este S.C. RetuRo Sistem Garanţie Returnare – S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, înființată exclusiv pentru implementarea, gestionarea, operarea şi asigurarea finanţării sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.
Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.