Vine adevărata iarnă. Va fi ger puternic, temperaturile scad până la minus 20 de grade

Veștile meteorologilor nu sunt deloc bune. Vine cel mai puternic val de ger din această iarna, iar temperaturile vor ajunge chiar și până -20 de grade. Azi, 3 februarie, Oltul se numără printre județele atenționate cu Cod Galben de vânt puternic până azi la ora 10.00.

Temperaturile vor continua să scadă în următoarele zile. Sâmbătă vremea va intra într-un proces de rãcire ce se va resimţi semnificativ în special la valorile termice nocturne în majoritatea zonelor, dar cu precãdere în nord-vest şi în centru unde local va fi ger. În cursul zilei, cerul va fi mai mult noros, iar precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse; vor predomina ninsorile, exceptând Oltenia şi zona joasã de relief din Banat unde vor fi ploi şi lapoviţã. Pe timpul nopţii, cerul se va degaja treptat în jumãtatea de nord-vest a teritoriului, dar va avea înnorãri temporare în cea sud-esticã unde va ninge pe alocuri. Cantitãţile de apã vor fi pe arii restrânse mai însemnate, cu precãdere în zona înaltã a Carpaţilor Meridionali.

Vântul va avea temporar intensificãri, mai susţinute la munte, cu rafale de peste 80…90 km/h pe creste viscolind ninsoarea, precum şi în prima parte a intervalului în jumãtatea de vest, apoi în special în sud-est, unde vitezele vor fi, în general, între 55 şi 65 km/h, amplificând senzaţia de rece. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 şi 8 grade, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -12 şi -3 grade. Pe areale mici va fi ceaţã cu depunere de chiciurã.

În Capitală, cerul va avea înnorãri, cu probabilitate ridicatã ca trecãtor sã se semnaleze precipitaţii, predominant sub formã de ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri în cursul nopţii. Temperatura maximã va fi de 5…6 grade, iar cea minimã de -5…-2 grade.

DUMINICA temperaturile vor scădea și mai tare. Vremea va fi geroasã dimineaţa în nord-vest şi centru, iar noaptea în majoritatea regiunilor, cu precãdere în jumãtatea de vest, însã în est şi sud-est senzaţia de frig va fi amplificatã de vântul intens. Temperaturile maxime se vor încadra în general între -7 şi 1 grad, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -17 şi -6 grade, cu valori mai ridicate în sud-est. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorãri în jumãtatea de sud-est; va ninge în general slab în Dobrogea, local în Moldova, Muntenia şi la munte şi pe arii restrânse în Oltenia şi estul Transilvaniei. Vântul va avea intensificãri susţinute în estul şi sud-estul teritoriului, precum şi la munte, cu viteze în general de 50…60 km/h, iar la altitudini mari în Carpaţii Meridionali şi cei de Curburã, pe litoral şi în bazinul vestic al Mãrii Negre rafalele vor depãşi 70…75 km/h; în restul teritoriului vântul va sufla slab şi moderat, izolat cu uşoare intensificãri. În orele dimineţilor, pe spaţii mici în jumãtatea de vest a ţãrii va fi ceaţã cu depunere de chiciurã.

În Capitală, vremea va fi rece; temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 0 grade şi cea minimã va fi de -7…-5 grade, iar vântul ce va avea temporar rafale de 35…45 km/h, mai ales ziua, va amplifica senzatia de frig. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare şi trecãtor fulguieli.

Cum va fi vremea în februarie. Ger de crapă pietrele în multe zone

Meteorologii ANM au anunțat ESTIMĂRI METEOROLOGICE PENTRU INTERVALUL 06 februarie – 6 martie 2023.

Săptămâna 06.02.2023 – 13.02.2023
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile centrale, nordice și la munte. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales
în jumătatea vestică a țării.

Săptămâna 13.02.2023 – 20.02.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.

Săptămâna 20.02.2023 – 27.02.2023
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 27.02.2023 – 06.03.2023
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.  Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această peroadă, la nivelul întregii țări.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here