Dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat la 6 ani de închisoare, Darius Vâlcov s-a predat polițiștilor în Italia

Dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat de Curtea Supremă la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul tablourilor, pentru trafic de influență și spălare de bani, Darius Vâlcov s-a predat polițiștilor în Italia, potrivit presei naționale.

Darius Vâlcov fusese dat în urmărire internațională la începutul lunii mai, după ce un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare în primul său dosar de corupție, pentru de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

De asemenea, în perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

În plus, în perioada 2012-2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, printr-un intermediar, suma de 3.080.000 lei.

Inițial, Vâlcov a fost condamnat de instanța de fond la opt ani de închisoare cu executare, sentință pronunțată în februarie 2018.

Darius Vâlcov și ceilalți inculpați, dar și DNA, au declarat apel, care nu a mai fost însă judecat, procesul fiind suspendat după ce apărătorul fostului primar al Slatinei a cerut reluarea judecării dosarului de la zero pe motiv că cei trei judecători care l-au condamnat pe clientul său în primă instanţă nu ar fi fost specializaţi pentru judecarea faptelor de corupţie. Ulterior, procesul a fost repus pe rolul ÎCCJ.

În acest dosar, Minel Prina, fost viceprimar și, apoi, primar al Slatinei, a fost și el condamnat la patru ani şi șase luni de închisoare cu executare. La rândul său, fugar în Italia, și acesta s-a predat polițiștilor, care l-au arestat, punându-l apoi în libertate cu condiția să nu părăsească orașul Milano.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here