Firmă celebră în toată lumea, venituri de miliarde de euro din vânzarea de cafea/ FOTO

Grupul Lavazza și-a anunțat rezultatele financiare pentru 2022, când a înregistrat venituri de 2,7 miliarde de euro, cifră ce reprezintă o creștere de +17,6% față de 2021. Cifra de afaceri a crescut atât în zona de consum casnic, cât și pe cea de consum Out-Of-Home. Segmentul de cafea boabe continuă să crească, dovedindu-se a fi cel mai dinamic de pe piață și anul trecut.

Grupul Lavazza și-a anunțat rezultatele financiare pentru 2022, dar și finalizarea achiziției companiei franceze de cafea MaxiCoffee, operațiune raportată pentru prima dată pe 28 noiembrie 2022. În ceea ce privește performanța operațională, Grupul Lavazza a raportat rezultate pozitive și profitabilitate în linie cu tendința anului precedent, în ciuda scenariului macroeconomic deosebit de complex. Acesta a determinat o creștere bruscă a prețului, nu numai la cafeaua sub formă de materie primă, ci și la ambalaje, energie, gaz, servicii de logistică și transport de marfă, precum și aprecierea dolarului american. Marja comercială a fost susținută de o creștere a vânzărilor, gestionarea atentă a prețurilor de listă și monitorizarea atentă a costurilor de operare.

Grupul a ales să absoarbă o parte substanțială din creșterea costurilor și să transfere doar o parte din aceasta către consumatori. Această decizie a fost răsplătită de o creștere a vânzărilor în toate zonele geografice, cu performanțe de volum peste tendința pieței și performanțe valorice în linie cu rezultatele obținute anul trecut.

„Rezultatele din 2022 reprezintă un alt moment important pentru grupul nostru. În ciuda scenariului deosebit de dificil, am reușit să susținem creșterea cifrei de afaceri și să menținem profitabilitatea în linie cu anii precedenți. Acest lucru a fost posibil datorită unui efort uriaș, asumat,la toate nivelurile companiei, de a urmări o strategie de creștere la nivel internațional, precum și limitarea costurilor într-o situație extrem de complexă. În prezent, grupul dă o atenție deosebită creșterilor masive ale costurilor observate în cursul anului, care vor avea un impact semnificativîn anul 2023”, a declarat Antonio Baravalle, CEO al Grupului Lavazza.

Antonio Baravalle, CEO al Grupului Lavazza

În 2022, Grupul a raportat venituri de 2,7 miliarde de euro, reprezentând o creștere de +17,6% față de 2021.

Cifra de afaceri a crescut atât în zona de consum casnic, cât și pe cea de consum Out-Of-Home. Mai exact, pe segmentul Out-Of-Home, creșterea mai mare a cifrei de afaceri a fost determinată de efectul pozitiv al creșterii volumului (+26%). Segmentul de cafea boabe continuă să crească, dovedindu-se a fi cel mai dinamic de pe piață și anul trecut.

Privind cele 15 zone geografice principale în care Grupul își desfășoară activitatea, segmentul de cafea boabe a raportat o creștere cu +1,4% a cotei de piață față de 2021, în timp ce Grupul Lavazza a câștigat +1,5 puncte din cota de piață ca urmare a unei creșteri de 12% față de 2021.

Pe segmentul capsulelor de cafea, care rămâne cel mai competitiv, Grupul continuă să își implementeze planul de lansare pentru capsulele din aluminiu.

La nivel geografic, Grupul a raportat o creștere în valoare a canalului de vânzări pe segmentul Retail în Germania (+18,1%), Statele Unite (+14,1%) și Polonia (+28%). Italia și Franța au raportat, de asemenea, o creștere de 1,5% și, respectiv, 6,1% după scăderea înregistrată în 2021. Profitul EBITDA al Grupului se ridică la 309 milioane de euro, în linie cu cifra din 2021, de 312 milioane de euro, cu un profit EBITDA de 11,4%, comparativ cu 13,5% în 2020. Profitul EBIT a fost de 160 de milioane de euro, în linie cu cifra din 2021, de 164 de milioane de euro, cu un profit EBIT de 5,9% față de 2021.

Profitul net a fost de 95 de milioane de euro, comparativ cu 105 de milioane de euro anul trecut.

Poziția financiară netă la sfârșitul anului 2022 era de 136 milioane de euro, confirmând soliditatea financiară a Grupului. Tendința inflaționistă a avut un impact și asupra bilanțului, în special în ceea ce privește aprecierea stocurilor, care a dus fluxul de numerar operațional într-un teritoriu ușor negativ (-8 milioane de euro).

___________

Lavazza, înfiinţată în 1895 la Torino, este deţinută de familia Lavazza de patru generaţii. Astăzi, Grupul Lavazza este unul dintre cei mai importanți jucători pe scena mondială a cafelei, cu o cifră de afaceri de peste 2,7 miliarde EUR și un portofoliu de mărci de top care își conduc piețele respective, cum ar fi Lavazza, Carte Noire, Merrild și Kicking Horse. Este activ în toate sectoarele de afaceri și are operațiuni pe 140 de piețe, cu 8 fabrici de producție în 5 țări și aproximativ 5.500 de colaboratori în întreaga lume. Prezența globală a Grupului este rezultatul a peste 125 de ani de creștere, iar cele peste 30 de miliarde de cești de cafea Lavazza produse în fiecare an sunt dovada unei povești de succes remarcabile, cu scopul de a continua să ofere cea mai bună cafea posibilă, sub toate formele, prin concentrarea pe fiecare aspect al lanțului de aprovizionare, de la selecția materiei prime până la produsul final din ceașcă.

Grupul Lavazza a revoluționat cultura cafelei investind continuu în cercetare și dezvoltare: de la intuiția care a marcat primul succes al companiei – blendul de cafea – până la dezvoltarea de soluții inovatoare de ambalare; de la primul espresso sorbit în spațiu, până la zecile de brevete industriale. Capacitatea de a fi înaintea vremurilor se reflectă și în accentul pus pe durabilitate – economică, socială și de mediu – care a fost întotdeauna un reper pentru ghidarea strategiilor corporative. „Trezirea unei lumi mai bune, în fiecare dimineață” este misiunea Grupului Lavazza, cu scopul de a crea valoare durabilă pentru acționari, colaboratori, consumatori și comunitățile în care își desfășoară activitatea, integrând competitivitatea cu responsabilitatea socială și de mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here