Primul val de iarnă lovește Oltul: Obligațiile conducătorilor auto

În contextul în care meteorologii au emis Cod Galben de ninsori, ploi, polei şi vânt, polițiștii din Olt le reamintesc șoferilor că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”, explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt, comisarul șef Claudia Radu.

„Precizăm că, în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, afirmă Claudia Radu.

Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora. Conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să respecte cu maximă stricteţe regulile de circulaţie şi principiile de conduită preventivă. 

Bunăoară, șoferii trebuie să se informeze asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată, să plece cu mașina doar dacă este neapărată nevoie, să verifice farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire, dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător. Conducătorii auto sunt sfătuiți, de asemenea, să utilizeze luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen, să păstreze o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă, să evite acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului și să poarte în permanență, când pleacă la drum, o lopată, perie sau mătură, racletă, sac cu sare sau nisip şi lanţuri.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, două coduri galbene de precipitaţii mixte, polei, intensificări ale vântului şi ninsori valabil pentru 27 de județe, printre care se numără și Oltul. Amănunte AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here