Suspiciuni de corupţie la Primăria Balş

Primăria Balş se află în vizorul procurorilor după ce Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova a fost sesizată cu privire la presupuse fapte de corupţie pe marginea unei lucrări pe care executivul oraşului a atribuit-o fără licitaţie publică unei firme de casă a primarului. Atribuirea a fost făcută cu mult înainte ca investiţia să fie aprobată în consiliul local. Cauza a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş, spre care DNA Craiova a declinat competenţa soluţionării, iar cercetările în dosar le fac poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Olt.

Printre proiectele de hotărâre incluse pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Balş din data de 31 iulie 2014 s-a numărat şi cel cu privire la alocarea sumei de 540.000 de lei din bugetul local pentru finanţarea lucrării „Şarpantă Liceul Teoretic «Petre Pandrea»”. Pentru că era vorba de o investiţie de a cărei necesitate nu s-a îndoit nimeni, toţi cei 17 consilieri prezenţi la şedinţă au ridicat mâna pentru aprobarea proiectului iniţiat de primarul oraşului, Mădălin Teodosescu.

Odată cu alocarea sumei pentru finanţarea investiţiei, a fost aprobată şi documentaţia tehnico-economică pentru realizarea lucrării. După şedinţă, nu mică le-a fost mirarea unora dintre aleşi atunci când au aflat că investiţia pe care tocmai o aprobaseră a fost demarată cu cel puţin o săptămână înainte. Unii dintre ei au vrut să se convingă la faţa locului de veridicitatea acestei informaţii şi s-au deplasat la Liceul „Petre Pandrea” unde, ce să vezi, lucrarea era, într-adevăr, în toi.

„Conform regulamentului de funcţionare a consiliului local şi legislaţiei în vigoare, după aprobarea proiectului există o serie de etape ce trebuie urmate până la desemnarea societăţii care se va ocupa de lucrare. Sistemul de tip mafiot a funcţionat şi de această dată, pentru că lucrarea era atribuită cu aproximativ o săptămână de zile în urmă firmei de casă a primarului Teodosescu Mădălin-Ady, lucrarea fiind deja demarată şi aflată într-un stadiu avansat de execuţie”, se arată în sesizarea către DNA Craiova.

Presiuni

La regia pusă la cale de primarul oraşului au pus umărul mai multe persoane, printre care se numără secretarul primăriei, Constantin Dinu. Potrivit procesului-verbal de şedinţă, unii dintre consilieri au dorit să ştie care va fi procedura de atribuire a lucrării, iar Dinu le-a răspuns că, în conformitate cu OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, se va organiza licitaţie publică sau se va uza de procedura cererii de oferte, ascunzând faptul că votul aleşilor reprezintă doar o formalitate menită să acopere un matrapazlâc. Raportul nr. 6831/28.07.2014 care a stat la baza proiectului de hotărâre a fost asumat, sub semnătură, de Cornel Anastasie, referent în cadrul Serviciului Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. Raportul comisiei de specialitate a fost prezentat în şedinţă de funcţionarul public Tudor Vasile. Fiecare şi-a jucat bine rolul, astfel proiectul de hotărâre ticluit de primar a trecut fără probleme.

„Acest proiect de hotărâre, ţinând cont că era un lucru benefic pentru oraşul Balş, a fost aprobat de toţi cei 17 consilieri prezenţi la şedinţă. La aproximativ trei ore de la încheierea şedinţei, am fost anunţat telefonic, printr-un apel cu număr necunoscut, că lucrările pentru acest obiectiv sunt începute deja de o săptămână de zile. A doua zi, în data de 01.08.2014, am mers personal să văd dacă se confirmă cele sesizate. Am ajuns la liceu şi am văzut că deja erau executate lucrări de decopertare, de amenajare a şarpantei, schele montate, la faţa locului aflându-se aproximativ şapte muncitori, utilaje şi în general toată organizarea de şantier. Atât muncitorii, cât şi administratorul liceului au recunoscut faptul că lucrările erau începute de aproximativ o săptămână”, se arată în denunţul care a fost înregistrat la DNA Craiova în data de 6 august şi în care se mai spune că unii dintre angajaţii primăriei au recunoscut că asupra lor s-au făcut presiuni pentru a da cui trebuie execuţia investiţiei.

Potrivit unui răspuns al Biroului de presă şi relaţii publice al DNA, „sesizarea a fost declinată de către DNA – Serviciul Teritorial Craiova Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş, la data de 07 august 2014”. Dosarul, înregistrat sub numărul 805/P/2014, a intrat pe mâinile poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Olt, care au demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. 

Prin legislaţie ca Vodă prin lobodă

Lucrarea a fost atribuită prin încredinţare directă societăţii comerciale Concept Construct SRL din Balş. Înfiinţată în 2007 de un anume Oprea George Marian, firma a înregistrat pierderi în primă fază, intrând pe profit după ce Mădălin Teodosescu a câştigat primul mandat de primar al Balşului, în 2008. Pentru ca cei 540.000 de lei să ajungă în conturile acestei societăţi, a fost încălcată Legea 215/2001 privind administraţie publică locală, care la articolul 36, aliniat 4, litera d prevede că „consiliul local aprobă, la propunerea primarului, documentaţiile tehnico-economice pentru lucrările de investiţii de interes local, în condiţiile legii”.

Pe de altă parte, OUG 34/2006 privind achiziţiile publice arată, la articolul 41, că „orice operator economic are dreptul de a participa, individual sau într-un grup de operatori, la procedura de atribuire”. Acelaşi act normativ mai stipulează, la articolul 47, că „autoritatea contractantă are obligaţia de a asigura transparenţa atribuirii contractelor de achiziţie publică şi încheierii acordurilor-cadru prin publicarea, în conformitate cu prevederile prezentului capitol, a anunţurilor de intenţie, de participare şi de atribuire”. Nu mai punem la socoteală faptul că suma alocată depăşeşte 100.000 de euro, astfel încât atribuirea lucrării prin încredinţare directă depăşeşte, şi la acest capitol, cadrul legal.

 

Infracţiunea de abuz în serviciu în temeiul căreia poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor derulează cercetări în acest dosar se pedepseşte, conform articolului 297 din noul Cod Penal, cu închisoarea de la doi la şapte ani şi cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Dar acest articol din Codul Penal este doar încadrarea unei fapte sub care au demarat cercetările în dosar. Cine ştie ce alte fapte vor descoperi oamenii legii pe parcursul cercetărilor. Ba este chiar posibil ca dosarul să fie întors la DNA, spun cunoscătorii.

Sursa: Gazeta Nouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here