SANCŢIUNI / Turnătorii din Slatina, amendate de comisarii de mediu pentru poluarea atmosferei

Comisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat peste 1.100 de controale în 2014, verificări care s-au lăsat cu amenzi usturătoare de peste 2,4 miliarde de lei vechi. În raportul de activitate al instituţiei, prezentat, marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural, se arată că printre agenţii economici sancţionaţi se numără şi topitorii amplasate în zona industrială a Slatinei. 
 
Cele 1125 de controale şi inspecţii planificate şi neplanificate au vizat toate domeniile de activitate care intră sub lupa comisarilor de mediu. „În urma acestor controale au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, respectiv 16 amenzi în valoare totală de 242,50 mii lei, un avertisment, o măsură complementară de suspendare a activităţii şi o plângere penală.
 
Printre operatorii economici controlaţi se numără şi firmele specializate în activităţi de topire-turnare a metalelor neferoase uşoare, domeniu în care comisarii de mediu au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 300 de milioane de lei vechi. Printre societăţile sancţionate se numără SC Turnef SRL şi SC Akten Metal SRL din Slatina, pentru vina de a nu fi utilizat echipamente de reţinere la
sursă a poluanţilor emişi. 
 
De asemenea, comisarii de mediu au aplicat un avertisment şi au suspendat activitatea unei societăţi comerciale care exploatează masă lemnoasă, SC Explo Forest SRL, care nu deţinea autorizaţie de mediu pentru activitatea desfăşurată. 
Tot în 2014 comisarii de mediu din olt au efectuat controale la agenţii economici care desfăşoară activităţi de colectare, depozitare temporară, tratare și eliminare a deșeurilor periculoase. În urma acestor controale s-a constatat că SC Vivani Salubritate SA Slobozia, cu punct de lucru în Scorniceşti.
 
desfăşura activitate de bioremediere, deși autorizatia de mediu îi fusese suspendată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt, la solicitarea Gărzii de Mediu Olt. „Societatea nu respectase condițiile impuse în autorizaţie la controalele anterioare”, a explicat comisarul Mihai Chivu. În consecinţă, comisarii de mediu au transmis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina o sesizare penală. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here