Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, şi prefectul judeţului, Silviu Neacşu, l-au primit, miercuri, pe ambasadorul Danemarcei în România, Karsten Vagn Nielsen, sosit în fruntea unei delegaţii de oameni de afaceri danezi. reprezentanţi ai holdingului DCH International Denmark, care operează, prin Premium Porc Group România, şi la noi în ţară şi care deţine, prin SC Premium Porc Negreni SRL, şi ferma de porci de la Negreni, Scorniceşti. Vizita nu pare una întâmplătoare dacă ţinem cont de diferendele dintre localnicii din Negreni şi firma care face bani din ferma de porci, pe seama condiţiilor de mediu şi de sănătate.
Ambasadorul Regatului Danemarcei în Româniaa venit însoţit de Gabriel Rădulescu – consilier al Ambasadei Danemarcei în domeniul afacerilor comerciale, Lars Vesten Dresher – CEO DCH International Denmark, Morten Beider – CFO DCH International Denmark, Paul Soare – CFO Premium Porc Group România, Jacob Bruun – manager de producţie Premium Porc Group România și Adrian Iorgulescu – manager Premium Porc Group România.
La prefectură discuțiile s-au axat pe dezvoltarea relațiilor bilaterale, oaspeților fiindu-le prezentat potențialul economic, investițional, cultural și turistic al județului Olt. „Pentru atragerea investițiilor directe în județul Olt, au fost abordate aspecte privind dezvoltarea dialogului instituţional între administraţia publică locală şi investitori și sprijinul pe care autoritățile locale și instituțiile publice îl pot acorda investitorilor străini”, se arată într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului.
Reprezentanții DCH International și-au dorit, prin această vizită, reconfirmarea bunelor relații cu autoritățile locale și păstrarea unei legături permanente cu acestea, având în vedere că își doresc să investească în județul Olt pe termen lung, au declarat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean. Paul Stănescu și-a arătat deschiderea și susținerea față de investițiile firmei DCH International și ale altor firme daneze interesate să investească în județul Olt, au mai afirmat sursele citate.
Vizita făcută autorităţilor judeţene de oficialii danezi, în frunte cu ambasadorul Danemarcei, nu pare una pur întâmplătoare dacă ţinem cont de scandalul iscat între firma cu capital danez, care a preluat ferma de porci de la Negreni de la familia omului de afaceri Constantin Şpak (care s-a sinucis în urmă cu patru ani), şi localnici. Aceştia au sesizat în mai multe rânduri autorităţile de mediu cărora s-au plâns de mirosul greu generat, în anumite momente ale zilei, de activitatea din fermă. Urmarea semnalelor de alarmă au fost câteva controale derulate, anul trecut, de comisarii Gărzii de Mediu Olt, care au descoperit că pe amplasamentul fermei au survenit modificări, caz în care noii proprietari ai afacerii erau obligaţi să solicite revizuirea autorizaţiei integrate de mediu (detalii AICI). Cu ocazia controalelor, comisarii de mediuau cerut SC Premium Porc Negreni SRL „întocmirea şi transmiterea unui plan de măsuri care să demonstreze că s-au luat toate măsurile necesare pentru prevenirea poluării, în special a mirosurilor, conform art. 11, lit. a) din Legea 278/2013 privind emisiile industriale”, punându-i în vederea şi să solicite revizuirea autorizaţiei integrate de mediu.
Chiar dacă va ţine cont de măsurile impuse de Garda de Mediu, SC Premium Porc Negreni SRL nu va putea intra în deplină legalitate decât dacă va muta cu totul ferma, care se află la doar câteva sute de metri faţă de casele localnicilor, încălcândOrdinul 119/2014 pentru aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Conform acestor norme, distanţa între complexul de porci de la Negreni, care depăşeşte capacitatea de 10.000 de capete, şi locuinţele sătenilor trebuie să fie de minimum 1.500 de metri.