Casele a trei familii de romi din Piatra Olt, renovate cu ajutorul voluntarilor în cadrul zefiR Build

Trei familii din orașul Piatra Olt au un loc mai bun în care copiii lor să crească în siguranță. Casele lor au fost renovate de către 35 de voluntari, în cadrul proiectului de voluntariat zefiR Build, derulat în Piatra Olt între 21 și 23 mai. 
 
Îndrumați de specialiștii Habitat for Humanity România, voluntari din partea Ambasadei Elveției în România, autorităților locale și organizațiilor partenere în proiect au dat o mână de ajutor la înlocuirea acoperișurilor, tâmplăriei și la îmbunătățirea structurii de rezistență.
Familia Adam este una dintre familiile care au primit ajutor și au muncit cot la cot cu voluntarili. Radu și Irina locuiesc, împreună cu cei patru copii ai lor, într-o casă cu două camere care avea nevoie urgentă de reparații. Nu de puține ori copiii au fost nevoiți să meargă la școală cu hainele ude, deoarece ploaia pătrunde uşor în locuinţă prin acoperișul spart. 
 
„Abia o ducem de pe azi pe mâine, mai lucrează soțul cu ziua. Am reușit să luăm câteva materiale, însă doar atât”, spune Irina.
 
Timp de trei zile, 35 de voluntari au renovat locuințele a trei familii din comunitate. Ei au lucrat la repararea acoperișului, înlocuirea tâmplăriei, realizarea izolației termice și zugravirea pereților interiori și exteriori.
La acţiunile zefiR Build au participat Marc Bruchez, adjunctul ambasadorului Elveției în România, Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, Tudor Udrescu, primarul oraşului şi reprezentanți ai organizațiilor partenere în proiectul zefiR: Habitat for Humanity România, Fundatia Terre des hommes, Amare Rromentza, Agenția Împreună, Fundația PACT, Fundația Pestalozzi și SASTIPEN. 

În Piatra Olt, comunitatea romă se confruntă cu probleme grave privind locuinţele. Cele mai multe dintre case sunt construite din cărămidă arsă și se află într-o stare avansată de deteriorare. În 70% dintre cazuri, familiile trăiesc în locuințe supraaglomerate. Casele nu sunt racordate la rețeaua de apă potabilă, fapt ce le pune în pericol sănătatea. 

zefiR Build face parte dintr-un proiect mai mare, zefiR: Împreună pentru puterea de acțiune, care are ca scop îmbunătățirea, în mod integrat, a accesul la educație, sănătate și locuire pentru peste 20.000 de persoane care trăiesc în mediul rural și urban mic din 12 comunități din județele Dolj, Gorj și Olt. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă în valoare de 2.997.215 CHF.

Un partener important în acest proiect este Habitat for Humanity România, una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. În fiecare an, pe șantierele Habitat for Humanity România vin în jur de 1.200 de voluntari internaționali din Statele Unite, Canada, Irlanda de Nord, Olanda, Marea Britanie, Germania, Elveția și peste 40 de echipe de voluntari corporatiști. Aceștia muncesc pe șantierele Habitat for Humanity România, își acoperă toate costurile logistice (cazare, masă, transport, recreație și administrative) și, în plus, vin cu o donație consistentă pentru sprijinirea nevoii de locuire decentă în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here