Pe simeze la numai 10 ani: Micuţul Luca Szocs, o revelaţie în artele plastice slătinene

La doar 10 ani, micuţul Luca Szocs este o adevărată revelaţie în artele plastice slătinene, reuşind, la vârsta la care alţi copii cunosc doar jocul, să impresioneze specialiştii şi publicul iubitor de frumos prin maturitatea tablourilor sale care, miercuri, au fost adunate în prima expoziţie personală a autorului, găzduită de Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” din Slatina.
 
Sala de expoziţii „Nicolae Truţă” a Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” s-a umplut, miercuri, la vernisajul expoziţiei plastice intitulată „Culorile copilăriei”, semnată Luca Szocs. Autorul, o mogâldeaţă care, la începutul evenimentului, se pierdea printre picioarele invitaţilor, s-a dovedit, prin maturitatea lucrărilor expuse şi prin diversitatea temelor abordate, că are o forţă interioară greu de găsit la copiii de vârsta sa. De altfel, tablourile au fost apreciate de mai mulţi cunoscători, printre care s-a numărat profesorul său de arte plastice de la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”, Marius Cioc.
 
„De-a lungul celor trei ani de când lucrez cu Luca, el a dovedit o bună maturitate artistică în ceea ce priveşte studierea formei, a culorilor, a temelor şi a întregului spaţiu expoziţional. În plus, el nu sare, din câte se vede, peste etape. Abordează cu răbdare natura statică, mergând apoi spre sensibilitatea peisajului, ca mai apoi să atace teme abstracte pe care le descompune şi le recompune într-o manieră proprie. Ştiu că acasă a construit un mic orăşel din piese lego, lucru care mă face să văd la el, în viitor, o aplecare spre arhitectură”, a spus profesorul copilului, Marius Cioc.
 
Luca a fost lăudat pentru calităţile sale artistice şi de alţi specialişti şi iubitori ai artelor plastice, printre care s-a numărat directorul instituţiei gazdă, Florin Cârstea, Aurelia Grosu, de la Muzeul Judeţean Olt şi pictorul Cătălin Podoleanu.
 
„Este impresionant să vezi că un copil de clasă primară se ocupă atât de serios cu desenul, cu paleta şi că reuşeşte să aşeze atât de frumos şi de articulat toate formele şi culorile încât să poată prezenta o viziune. Între el şi profesorul lui există o comuniune care se vede uşor şi în tablouri şi cred că, în timp, lucrările lui vor fi mult mai convingătoare, mai ales că are nişte părinţi care îl încurajează şi îl sprijină – se vede asta în expoziţie, care presupune nişte eforturi costisitoare”, a afirmat Cătălin Podoleanu,
 
De altfel, Luca este posesorul unui orizont artistic mult mai larg şi divers. El cântă foarte bine la pian, instrument la care a câştigat mai multe premii de muzică clasică.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here