Primăria „La trei mături”: Primarul din Movileni vrea să înregistreze la OSIM mătura ca marcă a localităţii

Primarul unei comune din Olt a făcut dintr-o tradiţie un „monument” care stârneşte zâmbete. Trei mături, puse deasupra unei arcade de lemn, îi întâmpină pe cei care intră în curtea primăriei. Zece mii de lei a costat amenajarea întregului ansamblu şi toţi cei care au pus umărul sunt tare mândri că au reuşit să reflecte astfel o indeletnicire din moş-strămoşi: fabricatul măturilor.

La trei mături” vă poate duce cu gândul la numele vreunui local, dar pentru cei din comuna Movileni este loc de rendez-vous sătesc. Asta pentru că cele trei mături sunt puse pe arcada Primăriei, care e fix în inima comunei, loc numai bun de întâlnire pentru sătenii din toate părţile. Însă, mai presus de asta, mătura e simbol pentru localitate, spune primarul.

„Am luat o hotărâre de consiliu şi am făcut aici o cascadă pentru cetăţeni, ca să fie bine. Măturile reprezintă pentru noi un meşteşug. Cam toţi cetăţenii se ocupă cu producerea… M-am consultat cu nişte cetăţeni mai în vârstă şi au zis că ar fi bine şi util”, Sorin Toma, primarul comunei Movileni.

Înainte să ajung să despletească iţele complicate ale Primăriei, chiar şi edilul-şef împletea mături. Şi chiar şi arhitectul care s-a ocupat de proiect e convins de importanţa măturilor pentru comunitatea locală.

Mihai Martalogu, arhitect: „Toţi ne întrebau «ce e copacul ăla acolo?» Şi ne-am gândit că simbolul e mătura. E seva comunităţii, de aici îşi trag viaţa”.

Măturile reprezintă doar vârful de lance al proiectului. Cu cei 10.000 de lei din bugetul comunal, arhitectul a modernizat un parc şi a făcut nişte mici ansambluri arhitecturale despre care întrebat fiind ce simbolizează, el a spus că nu trebuie să reprezinte ceva anume.

„Nu stiu… E un ceva… cum să vă zic… nu trebuie să reprezinte ceva. Acel copac nu reprezintă decât un copac, acea fântână reprezintă o fântână”, a spus Mihai Martalogu.

Dincolo de partea oarecum anecdotică, confecţionatul măturilor chiar este o tradiţie în Movileni, de câteva generaţii. Cel mai mare producător este Viorel Vladu, care face zilnic peste 200 de mături.

Primarul vrea chiar să înregistreze la OSIM mătura ca marcă a localităţii şi, mai mult de-atât, se gândeşte ca pe viitor să organizeze un festival al măturilor.

1 COMENTARIU

  1. Mare ti-e gradina Doamne! Poza spune ca este un analfabet, grav este ca astfel de elemente sunt promovate mai nou. Nu pot crede ca am ajuns atat de rau incat votam astfel de oameni….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here