ALARMĂ: Aproape 2.000 de viroze şi pneumonii în judeţ. Autorităţile au început vaccinarea populaţiei

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt anunţă că, în săptămâna trecută, frecvenţa îmbolnăvirilor prin ARI (infecţii respiratorii acute) a înregistrat o tendinţă de creştere cu peste 20 % faţă de media ultimelor trei săptămâni, fiind vorba de aproape 2.000 de cazuri de viroză şi pneumonie.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt anunţă că, în săptămâna 19 – 25 octombrie, în judeţ s-au înregistrat nu mai puţin de 1.300 de infecţii respiratorii acute, 36 de pacienţi având nevoie de spitalizare, şi 645 de pneumonii, peste 100 de bolnavi fiind internaţi. 

„Frecvenţa îmbolnăvirilor prin ARI a înregistrat o tendinţă de creştere cu peste 20 % faţă de media ultimelor trei săptămâni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu. 

În asemenea condiţii, vaccinarea antigripală face parte din măsurile de prevenire şi control a afecţiunilor respiratorii. Din achiziţia Ministerului Sănătăţii, judeţului Olt i-au fost repartizate într-o primă tranşă 14.770 de doze de vaccin gripal,  dintr-un necesar estimat de 105.525 de doze.

Beneficiarii primelor doze vor fi cabinetele medicilor de familie – pentru vaccinarea persoanelor de pe listele proprii din grupele la risc cu prioritate (personalul medico-sanitar al cabinetului, persoanele vârstnice, gravidele şi copiii) şi unităţile sanitare cu paturi (pentru vaccinarea personalului medico- sanitar, în limita cantitaăţii repartizate. Produsul biologic este o suspensie injectabilă în seringă preumplută, monodoză, sub denumirea de INFLUVAC, valabilă în sezonul 2015 – 2016.

„Începând cu data de 19 octocmbrie 2015, toţi medicii de familie şi unităţile sanitare cu paturi (spitale) s-au prezentat la Depozitul Antiepidemic al DSP Olt pentru a ridica vaccin gripal sezonier pentru desfăşurarea campaniei de vaccinare antigripală”, a precizat Gabriela Gogiu.

În săptămâna 19 – 25 octombrie au fost utilizate 1.392 de doze persoanelor aflate în evidenţă cu afecţiuni cronice, gravidelor, personalului medical, persoanelor instituţionalizate şi persoanelor de peste 65 de ani – adică persoanelor aflate în grupele de risc 1, 2, 3, 4 şi 5.

„Din repartiţia Ministerului Sănătăţii, aproximativ 80% din cantitatea totală de vaccin gripal a fost distribuită tuturor uniăţilor medicale de la nivelul judeţului Olt”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here