Corpul de Control al ministrului Agriculturii verifică lucrările derulate de ANIF în Olt

Doi inspectori ai Corpului de Control al ministrului Agriculturii se află, de marţi, în judeţul Olt pentru a verifica mai multe nereguli sesizate în legătură cu lucrările derulate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, condusă de omul lui Darius Vâlcov, Florin Barbu. Sesizările au pornit din partea reprezentanţilor unor organizaţii ale utilizatorilor de apă care derulează proiecte cu fonduri europene şi care sunt împiedicaţi de ANIF să-şi ducă la bun sfârşit proiectele. 
 
Mai exact, este vorba de investiţii de câteva milioane de euro derulate, cu finanţări europene, de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii care ar putea pierde banii din cauza jocurilor murdare ale reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), condusă de Florin Barbu, omul fostului primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Instituţia este acuzată că cheltuie bani grei în zone ale judeţului unde şi-a concentrat priorităţi zadarnice de dragul câtorva firme, printre care se numără şi SC Cafmin SRL, aparţinând omului de afaceri Cristian Tomescu, un apropiat al fostului ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, dar şi al locotenentului acestuia, fostul primar al Slatinei Minel, căruia Tomescu i-a făcut cadou casa din strada Popa Şapcă. 
 
Sesizările au pornit din partea unor federaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii care au obţinut finanţare europeană, prin Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Olt, pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii. Finanţările au fost obţinute în baza unui aviz al ANIF, care a garantat că, la momentul oportun, va fi în măsură să furnizeze apă. Ei bine, proiectele au fost realizate în proporţie de peste 80%, ajungând la stadiul probelor tehnologice, adică la momentul în care ANIF ar trebui să se ţină de promisiune, alimentând staţiile respective cu apă. Lucrul acesta nu se petrece pentru că, între timp, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare şi-a modificat priorităţile în funcţie de interese pe care cei de la Corpul de Control încearcă să le dea de capăt. Printre aceste priorităţi intră şi contractul cu firma omului de afaceri Cristian Tomescu, SC Cafmin SRL, lider al unei asocieri de firme care trebuie să reabiliteze amenajarea de irigaţii din Terasa Caracal. Valoarea contractului este de peste 15 milioane de lei, din care Cafmin SRL a încasat o parte, fără să mişte un deget pentru a începe lucrările. Cum a fost posibil acest lucru ar putea explica autoritatea contractantă, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, condusă de Florin Barbu, un cunoscut al lui Tomescu pe filiera grupării infracţionale din Slatina creată de fostul primar al municipiului şi ministru al Finanţelor. Darius Vâlcov. 
 
Cristian Tomescu este, de altfel, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul în care amicii săi Darius Vâlcov şi Minel Prina sunt judecaţi, de asemenea, pentru fapte de corupţie. Apropiaţi ai omului de afaceri afirmă că Tomescu este pornit pe jaf prin intermediul propriei firme fiind convins că oricum va fi condamnat la închisoare.
 
O altă firmă abonată la banii publici puşi la dispoziţie de ANIF este SC Anteko Secutity SRL, controlată prin interpuşi de omul de afaceri Cristian Ghenciu, firmă care a câştigat milioane de euro din servicii de pază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here