Peste 320 de şcoli din judeţ nu pot obţine autorizaţie de securitate la incendiu

326 de imobile în care funcţionează unităţi de învăţământ nu pot fi avizate sau autorizate în ceea ce priveşte securitatea la incendiu, potrivit reprezentanţilor ISU Olt.

Este vorba de clădiri mai vechi, care au fost construite înainte de emiterea Hotărârii Guvernului 1739/2006, pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, şi care şi-au schimbat destinaţia, între timp.

„Cele 326 de şcoli nu se încadrează în norme, adică sunt construite acum foarte mult timp. Legislaţia prevede că se încadrează la autorizare construcţiile noi, la care s-au executat lucrări de modernizare şi cele care şi-au schimbat destinaţia. Există referiri legislative legate de şcoli din 1997 şi 2002, dar principalul document care reglementează categoriile de clădiri care se supun avizării/autorizării este Hotărârea de Guvern 1739/2006. De atunci s-a stabilit clar. În 2002 exista un ordin care spunea că doar construcţiile foarte mari se avizează, iar în ’97 era ceva similar. În momentul de faţă, ele nu se supun avizării/autorizării, adică legislaţia nu se aplică retroactiv. Pur şi simplu, nu se încadrează, legislaţia nu face referire la aceste clădiri”, a declarat plutonierul major Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

El a adăugat că, din totalul de 446 de unităţi de învăţământ din judeţ, 100 nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar 20 au depus documentaţia pentru obţinerea acestei autorizaţii. (Autor: Ionuţ Jifcu)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here