Poliţiştii din Olt au primit, în ultima perioadă, mai multe sesizări din partea cetăţenilor care s-au plâns că au fost ţinte ale hoţilor specializaţi în furturile din autoturisme, fiind deposedaţi de diverse bunuri şi de bani. Modul de operare al infractorilor constă în înţeparea anvelopelor autovehiculelor atunci când acestea opresc la semafor sau pentru acordarea de prioritate celorlalţi participanţi la trafic.
Suspecţii acţionează în grup, pe timp de noapte şi, în timp ce unul dintre ei traversează strada, altul înţeapă anvelopa autovehiculului, care a oprit pentru a acorda prioritate pietonului. Ulterior, în timp ce conducătorii auto schimbă roata autovehiculului, suspecţii, profitând de neatenţia acestora, sustrag bani şi bunuri din interior.
Pentru comiterea faptelor aceştia folosesc autoturisme, cu ajutorul cărora părăsesc locul faptei, în foarte scurt timp.
„Victimele sunt alese din rândul conducătorilor de autoutilitare, care, în general, tranzitează judeţul, pentru a achiziţiona marfă de la mari depozite comerciale, din alte localităţi, şi deţin sume importante de bani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inpectoratului de Poliţie Judeţean Olt, comisarul şef Claudia Radu.
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii vă recomandă:
• Dacă aţi coborât din autovehicul, chiar şi pentru scurt timp (inclusiv pentru remedierea unor disfuncţionalităţi), asiguraţi – vă că aţi încuiat vehiculul şi acordaţi atenţie bunurilor de valoare pe care le aveţi în interior.
• Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp.
• Dacă, în apropierea locului unde aţi oprit, observaţi persoane cu un comportament dubios, reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora, precum şi marca, culoarea şi numărul autoturismului folosit de ele.
• Pe perioada deplasării cu autoturismul, acţionaţi sistemul de închidere al uşilor, astfel veţi evita să fiţi deposedaţi de geanta ce se află în interiorul maşinii. Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.
• În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.
• Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi.
• Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.
• Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate. Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens. Parcaţi autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat.
În situaţia în care deveniţi victima unei astfel de infracţiuni de furt, anunţaţi organele de poliţie la numărul unic de urgenţă 112.