Cum a încercat Vâlcov să-i „confere” lui Prina calitatea de suspect principal în primul dosar de corupție

Surse apropiate anturajului pe care Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei și ministru al Finanțelor, și cel care i-a succedat la Primăria Slatina, Minel Prina, îl frecventau, au dezvăluit că, în prima declarație în care Vâlcov a recunoscut în fața procurorului DNA că a primit șpagă, acesta ar fi încercat să-și bage la înaintare locotenentul ca autor principal al fărădelegilor comise de grupul infracțional inițiat de ex-ministrul Finanțelor.

Totul s-ar fi petrecut în 2015, în cadrul primului dosar al lui Vâlcov, cel în care a și fost reținut și, ulterior, arestat preventiv pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit o şpagă de două milioane de euro de la omul de afaceri Theodor Berna, căruia i-a înlesnit încheierea mai multor contracte de lucrări în Olt, în perioada în care ex-ministrul Finanțelor era primar al Slatinei.

Citește și Restricții de circulație rutieră pe drumurile naționale și județene din Olt, din cauza caniculei

„În declarația în care a recunoscut, finalmente, că a primit șpagă, Vâlcov susținea că, într-adevăr, a primit acea șpagă, dar nu ca autor  principal, ci în urma unor matrapazlâcuri ale lui Prina. Asta l-a doborât, din punct de vedere moral, pe Prina, care, ca foarte mulți alții, credea că prietenia de ani de zile care îl lega de Vâlcov era una reală”, potrivit surselor citate.

Încercarea „prietenului” său de a-i conferi calitatea de suspect principal l-a făcut, ulterior, pe Prina, după ce dosarul a ajuns în instanță, să își modifice comportamentul în fața magistraților.

Citește și Oltul se TOPEȘTE la 40 de grade la umbră/Indicele temperatură-umezeală, peste pragul critic

La termenul din 20 iunie de la Curtea Supremă, după ce lui Vâlcov i s-a permis să părăsească sala de judecată după ce acesta a spus că îi este rău, Prina a făcut o serie de precizări care arătau rolul său în povestea infracțională.

Minel Prina a relatat completului de judecată că, în luna mai 2011, Darius Vâlcov i-a dat numărul de telefon al lui Theodor Berna şi i-a cerut să ia legătură cu patronul Tehnologica Radion, care a fost invitat la Slatina pentru discuţii.

Citește și ALERTĂ pentru milioane de români: Pilonul II de pensii va fi DESFIINȚAT/ UPDATE

„L-am sunat să văd la ce oră ajunge la primărie. I-am relatat problemele. Berna a promis că va rezolva problema. (…) Mi-a zis la plecare că urmează să se întâlnească şi cu primarul Vâlcov, dar nu ştiu dacă s-au întâlnit. După trei săptămâni, am primit un telefon de la Berna, care mi-a cerut să ne vedem. L-am primit în birou după două zile şi înainte de discuţie mi-a înaintat un bilet pe care scria că are o promisiune financiară pentru Darius Vâlcov şi nu poate să-l mai ajute cash şi mă întreba dacă putem să-i dăm o societate prin care să se achite de această promisiune. Am rămas suprins. Atunci am auzit de comisionul de 20 la sută din valoarea lucrărilor. După această întâlnire, m-am văzut cu Andrei Ramba (om de afaceri care deţinea mai multe firme – n.r.) şi i am cerut să ţină el legătură cu Berna. O să regret câte zile voi avea. Nu am primit nicio sumă de bani de la Berna pentru Vâlcov. Lângă primărie nu există un restaurant, aşa cum susţine Berna, în care ne-am fi întâlnit”, a arătat Prina.

Citește și Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, excursie pentru zeci de copii de Ziua Dunării/FOTO

La același termen de judecată fostul locotenent al lui Vâlcov și-a manifestat regretul că nu a demisionat din funcțiile pe care le deținea încă din 2009, atunci când a început întreaga poveste. La aceeași înfățișare Minel Prina a pronunțat și numele lui Vasile Blaga.

„În 2009, a venit Vâlcov de la Bucureşti şi la o întâlnire cu patru sau cinci persoane ne-a spus că i s-a impus de către fostul şef al PDL Vasile Blaga să facă lucrările din oraş cu o anumită firmă. Atunci, Vâlcov ne-a spus că a exclus propunerea, nefiind de acord cu ea. În 2015, mi-am dat demisia din toate funcţiile din cadrul Primăriei Slatina, lucru pe care ar fi trebuit să-l fac din 2009. Sunt foarte fericit şi împăcat cu mine că am făcut acest pas”, a adăugat Prina.

Citește și Programul Casa Verde Clasic, sesiunea 2016: Primii beneficiari din Olt, așteptați la APM/Documentele necesare

În acest dosar, Darius Vâlcov este judecat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe.

________________________

În luna mai 2015, fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Vâlcov a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă pentru că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, firmă care a derulat contracte cu Compania de Apă Olt pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare din oraşele Slatina, Scorniceşti şi Potcoava.

Citește și ALERTĂ de CANICULĂ în Olt: Ce trebuie să știm pentru a nu fi expuși pericolului

Minel Prina este judecat în acest dosar pentru complicitate la trafic de influență. Alături de cei doi, în judecată au mai fost trimiși Lucian Şuşală, fost șofer al lui Vâlcov, oamenii de afaceri Timofte Petre-Bogdan şi Cristian Constantin Tomescu.

Darius Vâlcov mai este trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi într-un alt dosar având ca obiect luarea de mită, aflat la Tribunalul Olt.

Numele său mai figurează în alte două dosare, cel mai recent fiind cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, cauză în care Vâlcov este suspect de săvârșirea infracțiunii de instigare de dare și luare de mită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here