Garda de Mediu a amendat firma de construcții care a distrus mai mulți tei din Corabia ca să pună borduri/FOTO

Firma de construcții care a distrus mai mulți arbori din Corabia, tei și duzi, pentru că se aflau situați pe aliniamentul străzii unde urma să pună borduri, a fost amendată de Garda de Mediu Olt cu 2.500 de lei pentru încălcarea prevederilor legii care reglementează administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților. 

Mai precis, firma de construcții a încălcat Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, care prevede că „pentru protecţia şi conservarea spaţiilor verzi, persoanele fizice şi persoanele juridice au obligația să nu producă tăieri neautorizate sau vătămări ale arborilor şi arbuştilor existenţi pe spatiile verzi”.

Citește și Episcopul Slatinei și Romanaților, Sebastian Pașcanu, acuzat de homosexualitate/Cine i-ar fi fost partener de „nebunii”

„Pentru nerespectarea acestor dispoziţii legale, societatea comercială care executa lucrările de reabilitare şi modernizare a străzii Cuza Vodă a fost sacționată cu amendă în valoare de 2.500 lei, conform art. 23, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 24/2007 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și Fiscul din Olt dă detalii IMPORTANTE despre plata contribuțiilor în cazul contractelor part-time. Ce trebuie să știe contribuabilii vizați

De asemenea, societăţii comerciale i-au fost stabilite următoarele măsuri, cu termene de realizare:

  • interzicerea executării de lucrări care să conducă la vătămarea/tăierea arborilor existenţi pe aliniamentele străzii Cuza Vodă din localitatea Corabia, conform art. 5, lit. c) din Legea nr. 24/2007 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și Incendiu DEVASTATOR în desfășurare la o casă din Olt / FOTO+VIDEO

  • evaluarea vătămării arborilor de pe aliniamentele străzii Cuza Vodă, cauzată de lucrările de reabilitare şi modernizare a străzii, aflate în curs de execuţie la data controlului, cu privire la siguranţa persoanelor care pot fi afectate de ruperile şi desprinderile arborilor şi elementelor acestora, precum în ceea ce privește starea de sănătate a arborilor”, se arată într-un comunicat de presă al Gărzii de Mediu Olt.

Distrugerea arborilor a avut loc pe strada Cuza Vodă, acolo unde firma de construcții, cu sediul social în județul Argeș, execută lucrări de reabilitare şi modernizare a străzii.

„Urmare a articolelor apărute în mass-media, precum și a sesizărior primite din partea cetățenilor privind vătămarea unor arbori din orașul Corabia, Comisariatul Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un control pe strada Cuza Voda din localitatea Corabia, județul Olt, pentru verificarea celor semnalate.

La data controlului, în zona respectivă se executau lucrări de reabilitare şi modernizare a străzii, în baza proiectului „Reabilitare şi modernizare străzi oraşul Corabia, jud. Olt” al cărui beneficiar este Consiliul Local Corabia.

Scrie și Oltul, LOVIT de incendii de pădure/Zeci de hectare cuprinse de FOC în dar câteva ore

S-a constat că majoritatea arborilor din speciile tei și dud existenţi pe aliniamentele străzii erau afectați de lucrările în curs de execuţie. Arborii au fost vătămaţi în diferite proporţii, de la tăierea unor ramuri și afectarea trunchiului, până la tăierea unor rădăcini ieşite la suprafaţa solului. Un singur arbore a fost tăiat complet, părţi ale acestuia găsindu-se pe partea carosabilă a străzii propusă penntru reabilitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Olt, Aura Mandache.

Citește și În minivacanța de Sfânta Maria sute de olteni au avut motive de MARE supărare/Ce li s-a întâmplat

Conform GN Olt, proiectul lucrărilor de reabilitare și modernizare a străzii cu pricina nu se supune procedurile de evaluare asupra mediului şi de evaluare adecvată, dar APM Olt a stabilit că „Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora.

Pentru interveția asupra spațiilor verzi, factorii implicați trebuia să obțină un aviz special de la instituțiile de mediu.

Cetățenii orașului de la malul Dunării sunt indignați și dau vina pe autoritățile publice locale pentru că au îngăduit distrugerea arborilor, mai ales a teilor care au adus faima orașului de-a lungul anilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here