Oltul are nevoie de 30.000 de doze de vaccin împotriva gripei /Ministerul Sănătăţii a dat 324 de doze

Deşi, în cursul lunii septembrie, Direcția de Sănătate Publică Olt a catagrafiat 30.000 persoane considerate la risc şi care doresc să se vaccineze antigripal în sezonul 2017- 2018, Ministerul Sănătăţii a distribuit Oltului, până acum, doar 324 de doze de vaccin antigripal.

Anunţul a fost făcut miercuri de purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor DSP, CAS şi Prefecturii Olt cu toţi medicii de familie din judeţ, care, auzind cât de puţine vaccinuri gripale au ajuns în judeţ până acum, s-au manifestat ironic la adresa ministerului de resort. Cu toate acestea, directorul DSP Olt, Andrei Iordache, prezent la întâlnire, a dat asigurări că vor sosi în judeţ şi restul tranşelor de vaccin.

”Este un prim pas care s-a făcut, este o primă tranşă primită, vor veni şi următoarele şi e bine sp avem o atitudine pozitivă şi constructivă”, a spus Andrei Iordache.

Săptămâna trecută, în Olt au fost înregistrate 1.989 de infecţii respiratori acute şi 853 de pneumonii, potrivit situaţiei statistice a DSP Olt.

Grupele populationale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală, sezon 2017-2018 sunt persoanele cu vârstă cuprinsă între 6 luni – 64 ani, aflate în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, gravidele, mediciii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire a copiilor și bătrânilor şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii.

O altă grupă de risc o reprezintă persoanele rezidenţe în instituţii de ocrotire socială, persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, dar persoanele cu vârstă de peste 65 de ani.

Pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, inclusiv a gripei, DSP Olt recomandă populației evitarea zonelor aglomerate, evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea expunerilor în zonele aglomerate şi în perioadele cu schimbări bruşte de temperatura.

Folosirea batiştei de unică utilizare, respectarea unui regim sănătos de viaţă printr-o alimentaţie bogată în legume şi fructe și adaptarea unei ţinute vestimentare adecvate sezonului sunt alte sfaturi pe care specialiștii în sănătatea publică ni le dau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here