RĂZBOI TOTAL între reprezentanții fermei de porci din Negreni-Scornicești și localnici

Sursa foto: gazetaoltului.ro

Localnicii din Negreni-Scornicești, cu precădere cei care locuiesc în apropierea complexului de porci de la marginea așezării, nu contenesc să ceară închiderea unității pe motiv că creșterea porcilor acolo face aerul irespirabil din cauza mirosului. Au solicitat desființarea crescătoriei și săptămâna trecută, în sala de ședințe a Consiliului Local Scornicești, unde a avut loc o dezbatere pe marginea cererii firmei care administrează afacerea de a obține o nouă autorizație integrată de mediu.

La dezbaterea au luat parte, pe lângă aleșii orașului și localnicii din Negreni, și reprezentanții mai multor instituții abilitate, precum Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică Olt și Apele Române, cărora oamenii care se plâng de ani de zile de mirosul generat de dejecțiile animalelor le-au cerut, din nou, închiderea fermei de suine.

Dacă, anii trecuți, firma care administrează afacerea de la Negreni, SC Premium Porc SRL, controlată de oameni de afaceri din Danemarca, a fost amendată în repetate rânduri de instituțiile abilitate pentru încălcarea prevederilor legale în materie de mediu, de data aceasta autoritățile din Scornicești spun că societatea comercială ar fi în regulă în ceea ce privește respectarea legislației și că solicitarea sa de eliberare a unei noi autorizații de mediu ar fi, la rândul ei, în regulă.

„Din punctul meu de vedere și după legile din țara noastră, firma care administrează crescătoria are toate hârtiile în regulă și nu încalcă nici o prevedere legală în acest moment. Oamenii din Negreni spun însă că se culcă cu porcu’, se scoală cu porcu’ și mănâncă cu porcu’, referindu-se la miros, așa că nu mai vor crescătoria de la marginea localității. Dar, dincolo de asta, după legile din România, ei (reprezentanții SC Premium Porc SRL) nu încalcă nimic”, a declarat, pentru OLT-ALERT, primarul orașului Scornicești, Ion Prioteasa.

Oamenii din Negreni reclamă de mai mulţi ani faptul că ferma de porci este situată la doar 500 de metri de primele locuinţe, deşi normele de igienă şi sănătate privind mediul de viaţă al populaţiei prevăd ca distanţa să fie mai mare. Încă de la demararea activităţii societăţii, ei au sesizat instituţiile abilitate ale statului cu privire la disconfortul creat de această societate. De atunci, compania care administrează afacerea a fost amendată de mai multe ori de comisarii de mediu.

Anul trecut, oficialii Gărzii de Mediu olt au constatat mai multe nereguli, aplicând trei sancţiuni în valoare de 200.000 lei. Prima amendă, de 100.000 lei, a fost aplicată pentru încălcarea prevederilor autorizaţiei de mediu. Pentru că nu au realizat în totalitate şi la termen măsurile impuse, în urma controlului anterior, reprezentanţii societăţii au fost sancţionaţi cu o amendă de 50.000 lei. O altă amendă, tot de 50.000 lei, a fost aplicată pentru lipsa acordului de import/export şi a autorizaţiilor privind organismele modificate genetic, conform prevederilor legale.

De asemenea, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au solicitat APM Olt emiterea notificării prealabile, cu termen de 60 de zile, în vederea suspendării autorizaţiei de mediu, după expirarea termenului impus prin notificare.

Complexul de porci era deţinut, în trecut, de SC Europarteners SRL, firmă ce a aparţinut omului de afaceri din Potcoava Constantin Şpak (care s-a sinucis în urmă cu șase ani), fiind preluat, în 2013, de SC Premium Construction SRL, o firmă cu sediul în Goleşti, Vrancea, având drept acţionari o persoană juridică, DCH Internaţional A/S, din Danemarca, reprezentată legal de un anume Ols Sloth Nielsen, şi o persoană fizică, Lars Vesten Dresher, cu domiciliul tot în Danemarca (Lundsgaard Bogense). Autorizaţia integrată de mediu obţinută de Şpak a fost transferată noilor proprietari prin decizia de transfer nr. 9/20.08.2013.

După câteva luni, asociaţii de la SC Premium Construction SRL şi-au trecut afacerea pe SC Premium Porc Negreni SRL, cu sediul tot în Golești – Vrancea și cu punct de lucru în Negreni, transferând iarăşi autorizaţia integrată de mediu, prin decizia nr. 1/23.05.2014. Aceasta va expira în curând, așa că reprezentanții firmei au solicitat eliberarea uneia noi. Spre disperarea oamenilor din Negreni, care cer chiar un referendum pentru strămutare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here