Două cunoscute firme de pază din Caracal, investigate de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a legii în care ar fi implicate două firme de pază și protecție din Olt s-au înscris la o licitație publică privind atribuirea serviciilor de pază la sediul administrativ al Direcţiei Silvice Hunedoara, în cadrul căreia ar fi încercat să înlăture, pe căi nelegale, concurența altor firme.

Este vorba de Safety Security SRL și de SC Spartan Pază și Protecție SRL, ambele din Caracal.

Consiliul Concurenței a fost sesizat de autoritatea contractantă în legătură cu faptul că cele două firme ar avea un comportament neconcurențial în cadrul licitației.

Investigaţia a fost declanşată având la bază informaţii furnizate de RNP Romsilva RA, prin Direcţia Silvică Hunedoara, care a sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al Companiilor Safety Security şi Spartan Pază Şi Protecţie în cadrul procedurii de achiziţie publică având ca obiect ‘Contractul de prestări servicii de pază – D.S. Hunedoara 2017’. Autoritatea de Concurenţă suspectează că cele două companii Safety Security şi Spartan Pază şi Protecţie şi-ar fi coordonat comportamentul printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, în vederea eliminării concurenţei în cadrul procedurii de achiziţie publică organizată de RNP – Romsilva RA, prin Direcţia Silvică Hunedoara”, arată Consiliul Concurenței.

Investigaţia a fost declanșată în decembrie 2017, Consiliul Concurenţei efectuând inspecţii inopinate la sediul celor două companii, precum şi la sediul altor societăţi implicate în procedura de achiziţie publică, de unde au fost ridicate documente care acum sunt analizate cu atenție.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei”, mai spun oficialii Consiliului.

Potrivit OLT-ALERT, Safety Security SRL îl are ca unic asociat pe Dumitru Țîrnă și este administrată de o anume Maria Oprescu.

SC Spartan Pază și Protecție SRL este administrată tot de Maria Oprescu, care aici are și calitatea de unic asociat.

Spartan Pază și Protecție SRL a fost controlată, în urmă cu mai mulți ani (3 martie 2011 – 22 aprilie 2013) de Henri Saouma, supranumit Rico, cunoscut om de afaceri de origine libaneză, patron al grupului de firme Monte Verde din Caracal, fin al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, și care, în 2016, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la opt ani de închisoare cu executare într-un dosar de evaziune fiscală (în primă instanță).

Dacă suspiciunile celor de la Concurenţă se adeveresc, cele două firme din Caracal riscă amenzi de până la 10 la sută din cifra de afaceri.

Ultimul bilanț oficial înregistrat la Ministerul Finanțelor arată că, în 2016, SC Safety Security SRL a avut o cifră de afaceri de 5.827.252 de lei și un profit net de 1.033.698 de lei, în vreme de Spartan Pază și Protecție SRL a înregistrat, în același an, o cifră de afaceri de 341.560 de lei și un profit net de 156.871 de lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here