Viceprimarul Gigi Vîlceleanu, despre Slatina 650: O sărbătoare de amploare menită să rămână în memoria colectivă ca niciodată

Viceprimarul Gigi Ernes Vîlceleanu afirmă că modul în care au fost gândite și se vor derula manifestările privind marcarea a 650 de ani de la prima atestare documentare a Slatinei va rămâne în memoria colectivă, așa cum nu s-a întâmplat nicioddată.

Vreme de cinci zile, începând de sâmbătă, slătinenii vor putea participa la o mulțime de manifestări, printre care se numără și concerte muzicale susținute de AMNA, formația Holograf și Corina Chiriac. Vor fi premiate mari personalități ale Slatinei, dar și mai multe evenimente în aer liber.

Modul aparte în care s-au gândit autoritățile să marcheze numărul rotund al vârstei oficiale a Slatinei, diversitatea și amploarea manifestărilor organizate vor face ca sărbătoarea aceasta să rămână ca niciodată în momeria slătinenilor, este de părere Gigi Vîlceleanu, viceprimar al orașului.

“Exact în această cheie am gândit toată seria de manifestări: ca toată lumea să participe la sărbătoare și să memoreze importanța momentului, data la care a fost prima oară atestată Slatina. În acest sens, avem și puncte extrem de atractive pregătite pentru aceste zile, iar unul dintre ele este aducerea, de la Brașov, și expunerea sa în holul primăriei, pentru a putea fi văzut de toată lumea, a actului original de atestare a orașului nostru,  document emis, în 1368, de domnitorul Vladislav I Vlaicu. Documentul va putea fi admirat sâmbătă, de la ora 10.00 la ora 15.00. Legat de participarea tuturor slătinenilor la eveniment, primăria a împărțit tuturor slătinenilor, în cutiile poștale, o carte poștală cu anul jubiliar, care, evident, are o încărcătură aparte. Avem, de asemenea, concerte în aer liber la care îi învităm pe toți slătinenii, și nu numai, dar și alte evenimente, expoziții, filme documentare, dar și defilarea cu torțe, pe b-dul AI Cuza, de la intersecția străzii Primăverii cu bulevardul până pe Esplanadă, acțiune ce va avea loc sâmbătă, între orele 18.30 – 19.00. Invităm, de asemenea, pe toată lumea și la momentul de deschidere, la ora 10.00, în fața sediului primăriei, unde domnul primar Emil Moț, domnul prefect Silviu Neacșu și domnul președinte al Consiliului Județean, Marius Oprescu, vor rosti alocuțiuni. Tuturor participanților li se vor împărți stegulețe și cocarde”, a declarat, pentru OLT-ALERT, viceprimarul Gigi Ernes Vîlceleanu.

Din seria de manifestări fac parte și concertele muzicale susținute de AMNA, formația Holograf și Corina Chiriac, dar și momentele muzicale susținute de Marcel Pavel și Aurelian Temișan. Vor fi și Vor fi premiate mari personalități ale Slatinei, dar și mai multe evenimente în aer liber.

OLT-ALERT prezintă, mai jos, întregul program al manifestărilor:.

Sâmbătă – 20 ianuarie

Ora 10:00 – Deschiderea oficială în faţa Primăriei municipiului Slatina, str. Mihail Kogălniceanu nr.1
– intonarea imnului României – Fanfara Lyra Band şi Corul Symbol
– intonarea imnului Slatinei – Fanfara Lyra Band şi Corul Symbol
– alocuţiuni – Prefectul judeţului Olt, Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Primăria municipiului Slatina, Directorul Arhivelor Naţionale Olt.
– dezvelire placă comemorativă
– prezentarea documentului de atestare istorică a Slatinei – ”Amplasat într-o vitrină, în holul de la intrare în Primărie”
La eveniment vor fi prezente minimum 650 persoane: dansatori de la Ansamblul Profesionist “Doina Oltului”, actori locali costumaţi, cetăţeni ai municipiului şi elevi de la liceele slătinene.

Ora 11:30 – 12:00 – deplasare, cu toată suita, pe Esplanadă

Lansare 650 de baloane cu inscripţia “Slatina 650” şi poze cu ”Slatina650”;

În paralel, începând cu ora 09:00 și până la ora 15:30, la Centrul Cultural “Eugen Ionescu”, sala mare de spectacole, se va desfăşura Gala Laureaţilor – Gala Campionilor. Elevii, profesorii, sportivii şi antrenorii din instituţiile de învăţământ se vor prezenta pentru ridicarea diplomelor şi premiilor.

Ora 17:00 – 18:00 – Concert susţinut de Corul Symbol la Centrul Cultural “Eugen Ionescu”.

Ora 18:30 – 19:00 – Marş cu torţe, participanți cca. 200 (militari, jandarmi, pompieri, poliţia locală, oameni civili), pe itinerarul: bld. A.I. Cuza – Esplanadă cu pornire de la ”Royal” (str. Primăverii).

Ora 19:00 – Spectacol de muzică AMNA și formația HOLOGRAF, jocuri de lumini şi foc de artificii pe Esplanadă (va fi montat inclusiv un ecran LED 4×3 metri).

Duminică – 23 ianuarie: ”Gala Laureaţilor – Gala Superlativelor”

Ora 16.30-17.00: primirea invitaţilor;
Ora 17.00-20.00: derularea evenimentului :
—- prezentatori: Monica Davidescu și Aurelian Temișan
—- cvartet Filarmonica Oltenia;
—- spectacole muzicale: cvartetul Hypnotique, Aurelian Temișan și Marcel Pavel.

Luni – 22 ianuarie

Ora 11:00 – lansare film documentar “Vârstele Slatinei” realizat de dna Aurelia Grosu, doctor în istorie.
Filmul se va difuza la Centrul Cultural ”Eugen Ionescu” în două serii:
– 12:00 – 14:00: seria I – vizionare film documentar “Vârstele Slatinei”
– 14:00 – Redeschiderea expoziţiei de istorie şi cultură a oraşului Slatina la Muzeul Județean Olt
– 18:00 – 20:00: seria II – vizionare film documentar “Vârstele Slatinei”.

Marți – 23 ianuarie 2018: ”Gala Laureaţilor – Gala Seniorilor”

Ora 17:00 – distribuire premii şi diplome cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie;
Concert Corina CHIRIAC.

Miercuri – 24 ianuarie 2018

Ora 09:45 -11:00 Ceremonial militaro-religios – depunere de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Ora 11:00-12:00 Hora Unirii, momente artistice dedicate Zilei Unirii (momente artistice susţinute de Ansamblul Profesionist ”Doina Oltului”) – loc de desfăşurare: Esplanada Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here