Deputatul Dan Ciocan, co-inițiator al Codului administrativ: Prefectul și subprefectul nu vor mai fi apolitici

Deputatul Dan Ciocan se numără printre inițiatorii proiectului privind Cod administrativ, care a ajuns în Parlament la finalul anului trecut și care desființează prevederea potrivit căreia prefectul şi subprefectul trebuie să fie apolitici.

Proiectul legislativ a fost depus, la sfârșitul anului trecut, la Senat, ca primă cameră sesizată, și are ca termen pentru dezbatere și aprobare 45 de zile de la depunere.

Printre multele noutăți pe care proiectul le aduce este și faptul că nu a reluat din Legea 340/2004 prevederea potrivit căreia prefectul și subprefectul trebuie să fie apolitici.

„Prin acest cod venim sau, după caz, revenim la normalitate din mai multe puncte de vedere. O asemenea revenire se referă la faptul că nu mai este obligatoriu ca prefectul și subprefectul să fie numiți din rândul persoanelor apolitice. Păi, în primul rând, prefectul și subprefectul sunt numiți în funcție de un guvern, ai cărui membri sunt persoane implicate politic. Apoi, prefecturile trebuie să pună în aplicare programele de guvernare care sunt, și ele, elaborate de partidele politice. A fost o prostie asta, cu apolitismul prefecților și subprefecților, o ipocrizie”, a declarat parlamentarul de Olt.

În legătură cu acest aspect s-a pronunțat și vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, care a subliniat că „nu e bine ca prefectul şi subprefectul să fie apolitici”.

„Nu e bine ca prefectul şi subprefectul să fie apolitici. Păi nici nu sunt în realitate şi lucrul ăsta sigur trebuie schimbat, sigur se va schimba în Cod. E posibil să nu se poată merge până la deconcentrate pentru că sunt nişte directive ale Comisiei Europene care sunt scrise, dar sigur prefectul va avea atribuţii precise în Cod şi sigur nu va mai fi apolitic. Apolitic – ne dăm după deget – spunem că prefectul e apolitic din moment ce el e susţinut acolo de un partid politic”, a declarat Paul Stănescu.

În prezent, potrivit articolului 17 din Legea 340/2004 privind Instituția Prefectului, „prefectul şi subprefectul nu pot fi membri ai unui partid politic sau ai unei organizaţii căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice, potrivit legii, sub sancţiunea destituirii lor din funcţia publică”.

În proiectul Codului administrativ o asemenea precizare nu se regăsește. În schimb, Codul stabilește cu mult mai clar clar atribuțiile prefectului și subprefectului.

Proiectul Codului administrativ va merge la Cotroceni pentru promulgare după ce va trece de Camera Deputaților, care este for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here