Acasă Local Actualitate Medicii slăti...

Medicii slătineni Mircea Tusciuc și Paul Iancu, ÎNCHISOARE cu EXECUTARE pentru ucidere din culpă

Medicii Paul Tusciuc (stânga) și Paul Iancu

Curtea de Apel Craiova a pronunțat, miercuri, 4 aprilie, sentința în dosarul în care medicii slătineni Mircea Tusciuc şi Paul Iancu au fost judecați, pentru a doua oară, pentru ucidere din culpă în cazul copilului de nouă ani, din localitatea Şerbăneşti, care în 2010 a decedat în urma unei intervenţii chirurgicale la mâna stângă. Ambii medici au fost condamnați la câte trei ani și șase luni de închisoare cu executare, după ce magistrații craioveni au respins apelurile celor doi și l-au admis pe cel al procurorilor declarat împotriva sentinței Judecătoriei Slatina, care pronunțase pedepse la închisoare cu suspendare în acest dosar. 

„Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Iancu Paul şi Tusciuc Mircea, părţile responsabile civilmente Spitalul Județean de Urgență Slatina şi Societate de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A. Bucureşti prin lichidator judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL. Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina şi de părţile civile Buiculescu Ionica şi Grigore Constantin. Desfiinţează în parte sentinţa, pe aătură penală, şi, rejudecând: Înlătură dispoziţiile prevăzute art. 86 ind.1, 86 ind. 2, 86 ind. 4 C.p. anterior faţă de ambii inculpaţi şi dispune executarea pedepselor principale de 3 ani şi 6 luni închisoare aplicate fiecăruia dintre inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 178 alin. 1 şi 2 Cod penal anterior, cu aplicarea art. 5 Cod penal, in regim de detenţie, conform art. 57 Cod penal anterior”, se arată în decizia Curții de Apel Craiova.

Instanța a mai dispus aplicarea fiecăruia dintre inculpaţi a pedeapsei complementarăe de interzicere a unor drepturi, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat si dreptul de a exercita profesia de medic, pe o perioadă de 3 ani.

„În baza art. 71 Cod penal anterior cu aplic art. S Cod penal interzice fiecăruia dintre inculpaţii Iancu Paul şi Tusciuc Mircea drepturile prev. de art. 64 alin. I lit. a) teza a II-a, lit. b) şi lit. c) Cod penal anterior, respectiv dreptul de a fi ales in autoritățile publice sau in func?ii elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat şi dreptul de a exercita profesia de medic, pe durata executării pedepselor principale, ca pedeapsă accesorie. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei care nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de Parchet şi părţile civile rămân în sarcina statului. Obligă apelanţii inculpaţi Iancu Paul si Tusciuc Mircea, şi părţile responsabile civilmente, Spitalul Județean de Urgentă Slatina si Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. Bucureşti-prin lichidator judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL, la plata cheltuielilor judiciare către stat în suma de 500 lei fiecare”, se mai arată în sentința Curții de Apel Craiova.

Sentința este definitivă.

Doctorul Mircea Tusciuc a fost condamnat, în iulie 2013, la doi şi opt luni de închisoare cu executare de magistraţii de la Judecătoria Slatina după ce, în 2010, un copil de nouă ani, din localitatea Şerbăneşti, a decedat în urma unei intervenţii chirurgicale la mâna stângă. Externat în primă fază, copilul a fost readus la spital în aceeaşi zi de mama sa, pentru că micuţul nu se simţea bine. Medicul Tusciuc a decis a doua zi să îi amputeze braţul. Ulterior, din cauza complicaţiilor intervenite, copilul a decedat.

La doi ani de închisoare cu executare a fost condamnat şi medicul Paul Iancu, cel care a primit copilul adus cu ambulanţa la Urgenţe şi care a pus greşit diagnosticul.

Ambii medici au atacat hotărârea de condamnare la Curtea de Apel Craiova, care a anulat sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare.

În 14 iulie 2017, Judecătoria Slatina a pronunțat o nouă sentință în dosar, condamnându-i pe cei doi medici la câte trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare. Curtea de Apel Craiova a fost, însă, miercuri, de altă părere, hotărând că Mircea Tusciuc și Paul Iancu trebuie să își ispășească pedepsele după gratii.

Dintre cei doi, doar medicul Tusciuc lucra, la Spitalul Județean de Urgență Slatina, Paul Iancu pensionându-se între timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here