Măsuri pentru evitarea aglomerației la Pașapoarte/ Atenție, se schimbă legea

Sursa foto: gazetaoltului.ro

Noua lege privind prelungirea termenelor pașapoartelor electronice a fost adoptată și se află la promulgare. În București va fi deschis un nou centru pentru pașapoarte, iar pentru evitarea aglomerărilor în teritoriu vor fi luate măsuri suplimentare.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a ținut, luni, o videoconferință cu prefecții, precum și cu șefii serviciilor de pașapoarte și înmatriculări de la nivelul întregii țări, principala temă de discuție fiind legată de modul de organizare a activității pentru perioada de vară, astfel încât să se evite aglomerarea la ghișeele de eliberare a documentelor de călătorie sau a permiselor de conducere/certificatelor de înmatriculare, se arată într-un comunicat al Prefecturii Olt.

Cu acest prilej, ministrul Afacerilor Interne a făcut o informare asupra stadiului proiectului de act normativ pentru modificarea legislației privind pașapoartele, subliniind că acesta conține cel puțin două reglementări care ar trebui să conducă la reducerea aglomerațiilor.

“Noua lege prevede prelungirea termenului de valabilitate a pașaportului electronic de la 5 la 10 ani, însă cea mai importantă schimbare este aceea că pașapoartele simple temporare (cele cu valabilitate de 1 an) se vor elibera în termenul de 3 zile numai atunci când există o urgență dovedită. Altfel, termenul de eliberare este același ca în cazul celui electronic.

Această modificare va determina ca un număr cât mai mare de cetățeni să opteze pentru un pașaport electronic cu o durată mai mare de valabilitate și să nu mai avem același număr mare de solicitări în fiecare an”, a declarat ministrul Carmen Dan.

Legea se află în prezent la promulgare, urmând ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial. Intrarea în vigoare se va face în 30 de zile de la publicare, fapt pentru care, pentru prima parte a verii, se impun și alte măsuri administrative care să evite aglomerațiile la ghișee.

Astfel, autoritățile s-au gândit la introducerea posibilității de plată la CEC a taxelor pentru pașapoarte, permise și plăcuțele de înmatriculare, la prelungirea programului de lucru în județele unde se înregistrează un număr mare de cereri pentru eliberarea documentelor de călătorie, la delegarea sau detașarea de personal și la deschiderea unor noi ghișee sau puncte de lucru.

La solicitarea ministrului de Interne, directorii generali ai serviciilor de pașapoarte și de înmatriculări vehicule se vor deplasa în teritoriu, acolo unde apar probleme, astfel încât ele să fie gestionate corespunzător și în cel mai scurt timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here