Oltul nu a scăpat de pesta porcină africană: Un nou focar la Rusănești, după ce, culmea, au fost uciși toți porcii!

Deși medicii veterinari credeau că la Rusănești au fost uciși toți porcii pentru ca pesta porcină africană confirmată în trei gospodării să nu se extindă, un nou focar de boală a apărut în localitate. Vorbim de nu mai puțin de 10 porci care au contactat virusul, după ce animalele au fost ascunse de proprietar la o stână pe care o deține la marginea localității.

Este vorba despre o scroafă cu nouă purcei, dintre care opt au fost găsiți morți. Aceștia au fost ascunși la o stână pe care proprietarul o deține la marginea localității, el mințindu-i pe medicii veterinari care i-au verificat gospodăria că nu mai are porci. Asata în ciuda faptului că oamenii au fost informați că o asemenea faptă constituie faptă penală care se pedepsește, potrivit legii.

Anexa unde au fost descoperiți porcii a fost plasată sub supraveghere oficială și supusă măsurilor de restricție.

„În data de 06.12.2018, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la porcii dintr-o anexă a unei stâne situată în extravilanul comunei Rusănești, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

Anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Olt a informat din nou crescătorii de oi (ciobanii) despre faptul că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli atrage răspunderea penală.

Totodată se interzice mișcarea animalelor (toate speciile) din aceste stâne. Acestea rămân în locațiile identificate pâna la ridicarea restricțiilor”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

DSVSA Olt reia apelul către cetățeni să notifice orice modificare de status identificată la animalele existente sau orice eveniment înregistrat (mortalitate) medicului veterinar de liberă practică împuternicit și DSVSA Olt, în vederea aplicării imediate a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială.

„Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai arată în acomunicatul DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here