Un medic fals, care susținea că e specializat în chirurgia plastică, a operat la mai multe clinici din România fără a avea studii de medicină: ”Am tresărit când am văzut că nu știe să-și pună mănușile!”

Un medic fals, venit din străinătate și care susține că este specializat în chirurgia plastică, operează de un an la mai multe clinici din București, potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la Libertatea.

Când a ajuns în România, bărbatul s-a prezentat drept Matthew Mode și a arătat un CV de-a dreptul impresionant, unde figurau studii de specialitate în SUA și perioade în care a lucrat în spitale din Marea Britanie, Spania sau Italia. Matthew Mode susținea că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine, unele dintre cele mai prestigioase școli de medicină din lume.

Ajuns în România, din martie 2018, acesta a început să lucreze la clinicile Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza, deși nu avea toate actele în regulă, potrivit sursei citate.

Astfel, în baza unei diplome false de la facultatea de medicină din Priștina, bărbatul a reușit să obțină un aviz de la Direcția de Sănătate Publică. Asta în condițiile în care orice medic străin care vine să opereze în România este obligat să aibă avize de la Colegiul Medicilor și de la Ministerul Sănătății.

Ulterior, Matthew Mode s-a prezentat la spitalul Monza din Capitală cu avizul de la Ministerul Sănătății și cu promisiunea că îl va aduce, în scurt timp, și pe cel de la Colegiul Medicilor.

În realiatate însă, eminentul chirurg britanic este italianul Matteo Politi, care a absolvit doar opt clase, iar ultima sa meserie documentată este cea de valet de parcare. Individul a fost condamnat în Italia un an și jumătate de închisoare cu suspendare tocmai pentru faptul că a mințit că e medic.

Politi a reușit să-și pună la cale înșelătoria profitând de faptul că avea același nume de familie cu al unui reputat cardiolog din peninsulă, Luigi Vincenzo Politi.

Concret, acesta i-a furat identitatea medicului real, obținând documente false în care a trecut toate cele trei prenume, al său şi ale medicului.

În Italia, a lucrat în mai multe spitale și a ținut chiar cursuri la un centru de formare pentru chirurgi plasticieni din Verona. Când totul a ieșit la iveală, în Italia a izbucnit un scandal de presă, încheiat cu condamnarea lui Matteo Politi.

Cu identitatea schimbată, italianul a venit în România, ajungând să opereze, printre altele, la celebra clinică Monza, care a achiziționat

recent prima clinică de chirurgie plastică privată din România.

Însă chiar la prima operație, personalul medical al clinicii și-a dat seama că ceva nu este în regulă cu Matthew Mode.

O asistentă a remarcat că acesta nu știa să se spele corect pe mâni înainte de operație și că nu și-a pus corect mănușile.

„L-am văzut pe medic cum a intrat în grupul operator cu mâinile jos, și nu ridicate, așa cum e procedura! (…) Am tresărit când am văzut că nu știe să-și pună mănușile!”, a declarat asistenta pentru sursa citată.

Alte semne de întrebare au apărut atunci când la o operație de înlocuire a unor implanturi mamare, specialista ATI s-a pregătit ca pacienta să fie sub anestezie pentru aproximativ o oră, însă intervenția chirurgicală a durat aproape patru ore.

Imediat după ieșirea din operație, asistentele au sesizat medicii, iar ulterior chirurgul plastician Ștefan Jianu a sunat la Colegiul

Medicilor București.

După o ”muncă de detectivi” a mai multor medici, s-a descoperit că Matthew Mode nu figura pe avizul oferit uneia dintre clinicile unde opera.

De asemenea, jurnaliștii de la Libertatea au verificat baza de date a Colegiului Medicilor din Marea Britanie, dar nu au găsit nicio informație despre Matthew Mode.

Conducerea Colegiului Medicilor din București a făcut plângere la Parchetul General.

Potrivit sursei citate, contactat de jurnaliști, medicul fals a răspuns doar la un mesaj anonim, iar întrebat despre operațiile sale din România, a precizat că este „plecat din țară cu probleme de familie”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here