De ce nu a fost reținut polițistul din Olt care a desfigurat în bătaie o femeie/ Magistrat: Eu l-aș fi reținut pe loc!

În afara faptului că este cercetat pentru loviri sau alte violențe, polițistul din Potcoava care a desfigurat în bătaie o femeie din aceeași localitate este bine mersi. A revenit la serviciu din concediul de odihnă și se supune anchetei. Încercând să aflăm de ce nu s-a luat o măsură preventivă împotriva unui om al legii care, băut fiind, a bătut cu pumnii și picioarele, dar și cu un vătrai, o femeie fără șansă de apărare, am obținut două poziții total opuse. Una dintre poziții aparține unui procuror care spune că individul trebuia reținut pe loc și dus în fața instanței pentru a se cere arestarea lui preventivă.

Un reprezentant al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt ne-a explicat că agentul Petrică Nicușor Rotaru se afla în concediul de odihnă atunci când a săvârșit fapta, așa că nu poate fi acuzat de purtare abuzivă. Apoi, medicul legist care a pus diagnosticul preliminar în cazul victimei a fost de așa natură încât infracțiunea pentru care polițistul putea fi cercetat este de loviri sau alte violențe.

„Problema se pune în felul următor: vorbim de o infracțiune de lovire sau alte violențe, pentru că nu se afla în timpul serviciului ca să fie vorba de purtare abuzivă. La infracțiunea de lovire sau alte violențe există o plângere prealabilă a persoanei vătămate. Ce înseamnă asta? Că până la ultimul termen de judecată, presupunând că va ajunge în instanță, persoana vătămată, adică femeia, își poate retrage plângerea împotriva lui. Deci nu se riscă nimeni să dispună măsuri preventive pe o plângere prealabilă, pentru că femeia poate vine a doua zi și își retrage plângerea, omul e pus obligatoriu în libertate și toată lumea a muncit degeaba. Iar noi, la încadrarea infracțiunii, mergem pe ce ne dă medicul legist”, a declarat, sub protecția anonimatului, reprezentantul IPJ Olt.

Nu de aceeași părere este unul dintre procurorii olteni, căruia i-am cerut părerea în acest caz.

Citește și Locul, în Olt, unde „s-au clădit partide, s-au numit prefecți, s-au uns comandanți de poliție și s-au întâlnit amanții perfecți”/ Dezvăluirile unui fost șef la Curtea de Conturi

„Dacă aveam eu cazul îl rețineam pe individul ăla. Fără discuție. Pe loc îl rețineam. Iar a doua zi îl prezentam instanței cu propunerea de arestare preventivă. Trebuie însă să știi însă carte. Dacă ai curaj, înseamnă că știi și carte. La lovire și alte violențe pedeapsa e de până la cinci ani. Medicul legist dă concluzie preliminară până se redactează actul medico-legal și ăsta e sfânt. Deci în primă fază medicul legist pune concluzie preliminară. Individul putea fi reținut, iar eu mergeam cu el la instanță pentru arestare, fără discuție. Legea permite așa ceva. Ulterior, instanța putea să respingă măsura propusă, dar eu, ca procuror, îmi făceam datoria”, a declarat magistratul, care a enumerat și prevederile legale în baza cărora polițistul bătăuș putea fi reținut și, ulterior, arestat.

Este vorba de art. 193, alin. (2) din Codul Penal, coroborat cu art. 223, alin. (2) din Codul de Procedură Penală.

________________________

Agentul Petrică Nicușor Rotaru este cercetat penal și disciplinar după ce, în data de 26 octombrie, a bătut crâncen o femeie de 49 de ani pe care a chemat-o la el acasă pentru a-i propune să îi zugrăvească locuința. Deodată, omul legii ar fi început s-o lovească pe femeie cu pumnii și picioarele, dar și cu un vătrai. De asemenea, omul legii i-a rupt hainele, femeia susținând că el intenționa să întrețină relații sexuale cu ea. Apoi a amenințat-o că o omoară și că o îngroapă în grădină.

De față au fost alte două persoane, un bărbat și o femeie, care însă nu au încercat să îl oprească pe polițist.

Într-un moment de neatenție din partea agresorului, femeia a apelat numărul de urgență 112, a spus că e agresată și a lăsat telefonul deschis.

Ulterior a ajuns la spital cu fața aproape desfigurată (întreaga poveste – AICI și AICI).

„Polițiștii din cadrul Poliției orașului Potcoava s-au deplasat de îndată la fața locului și au identificat apelanta la locuința unui bărbat, iar pe fondul consumului de alcool si al unor discuții in contradictoriu, femeia a fost agresată.

Cei doi se cunoșteau, femeia mergând la locuința respectivă de bunăvoie.

Bărbatul este agent în cadrul Poliției orașului Potcoava si era în concediu de odihnă, la locuința sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Olt, Alexandra Dicu.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, cercetările fiind efectuate sub coordonarea unui procuror.

„Inspectoratul de Poliție Județean Olt nu tolerează astfel de comportamente, împotriva agentului fiind dispusă cercetarea prealabilă pentru comportarea necorespunzătoare în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probității profesionale a polițistului sau prestigiului instituției, urmând ca la finalizarea acesteia să fie dispuse măsuri legale”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Olt.

_________________________

Trebuie spus și că Petrică Nicușor Rotaru are permisul de port armă ridicat din anul 2013 şi este la a patra cercetare disciplinară, în două rânduri fiind sancţionat, iar în ultimele două nefiind încheiate cercetările, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Cristian Grigorescu.

El fost cercetat disciplinar pentru prima dată, în anul 2013. Atunci i-a fost ridicat dreptul de port armă şi a fost sancţionat cu mustrare scrisă din cauza absenţei nemotivate de la serviciu. Agentul a lipsit din nou nemotivat de la serviciu şi în anul 2014, când în urma cercetării disciplinare a fost sancţionat cu reducerea salariului.

A treia cercetare disciplinară a poliţistului a început în vara anului 2019, motivul fiind consumul de băuturi alcoolice la serviciu. Această cercetare nu a fost finalizată.

Mai mult, unul dintre localnici spune că, în trecut, polițistul agresor și-ar fi amenințat cu arma chiar propriii părinți.

Nicusor Rotaru lucrează în poliţie din 2006, când a fost angajat prin încadrare directă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here